Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 58 Cevabı

10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 58 Cevabı” ise önce sorular yazıldı daha sonra kitabın üzerinde çözülerek gösterildi. Önce sorular hemen ardından ise cevaplar mevcuttur.

10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 58 Cevabı

2.4.1. GÖRÜŞ VE ARGÜMANI SORGULAMA

Bir fikrin gücünü; bu fikrin dayandığı önerme ve iddiaların geçerliliği, doğruluğu, argümantas- yonun sağlamlığı ve ikna ediciliği belirler. Bir fikrin sağlamlığını belirlemek için izlenmesi gereken bazı yollar vardır. Bunlar genel bir akış olarak şöyle sıralanabilir:
Düşünce, fikir ve eleştiriler; hem içerik hem de akıl yürütme açısından sağlam bilgi ve görülere, doğru öncüllere ve geçerli akıl yürütme biçimlerine dayanmak durumundadır. Bunların farkında olunması aynı zamanda bilinç düzeyiyle düşünme beceri ve yeterliliğini de göstermektedir.

Bir metni anlamak, onun çözümlenmesiyle mümkündür. Metin çözümlemede dilsel ve mantıksal ögelerin nasıl kullanıldığını bilmek önem taşır. Bir metnin doğru çözümlenebilmesi için aşağıda sıralanmış olan maddelere dikkat etmek gerekir.

1. Metinde geçen temel görüşler nelerdir?
2. Metinde öne sürülen ve temel görüşü destekleyen önermeler hangileridir?
3. Metinde her bir görüş veya önerme için

a) Hangi kavramlara başvurulmuştur?
b) Bu kavramlara hangi anlamlar yüklenmiştir?
c) Bilgi ve dil hataları içermekte midir?

4. Metinde yer alan çıkarımlar akıl ve mantık ilkelerine uygun mudur?

a) Metinde yapılan çıkarımlar hangileridir?
b) Bu çıkarımlarda hangi akıl yürütme türleri kullanılmıştır?
c) Argümanlar, sağlam ve ikna edici olarak kurgulanmış mıdır?

5. Bir görüşle ilgili olarak birden fazla argümana başvurulmuşsa bu argümanların temellendirmesi tutarlı, sağlam ve ikna edici midir?

Uygulama

KİTAPTAKİ ALTI ÇİZİLİ CÜMLELER

Altı çizili cümlelerin olduğu kitaplar görmüşsünüzdür. Okuyucu kitaba dâhil olmuştur. Bazıları sadece koyu renkli kalemlerle bunu yaparken bazıları da rengârenk kalemler kullanır. Kimisi notlar alır kitap sayfalarına; kimisi paranteze alır cümleleri, işaretler koyar. Belki siz de yapıyorsunuzdur.

Cümlelerin altını çizmek, genellikle kitaptan notlar çıkarmak veya sonra kitaba dönüldüğünde önemli görülen yerleri hemen bulabilmek için yapılır (Görsel 2.4). Kitapta sadece önemli yerler değil hemfikir ya da karşı olunan yerler de çizilir. Bununla birlikte kitaptan bir fikir veya onu destekleyen cümlelerde çelişki bulmuş olabilirsiniz. Yazar sanki sizi yazmış, tam da söylemek istediğiniz cümleleri kurmuş olabilir. Cümleler içinde bazen açık bir yol ya da dar bir patika bulmuşsunuzdur. Ya kendiniz bir yere gidersiniz ya da yazarın gitmek istediği yeri bulursunuz. İnsan sevdiği şeyleri belirginleştirir. “Bu sözü çok beğendim.” de demiş olabilirsiniz. Belki de anlamını bilmediğiniz bir sözcüğü not almışsınızdır (Bazıları kitapta cümlelerin altını çizmenin havalı bir şey olduğunu bile düşünür.). Kimileri için bu tarz bir okuma, etkin okumadır. Yazar karşınızda olsa gözlerinizi kısıp hafiften başınızı sallayacak gibisinizdir. Yazar, konuşmasının önemli bir yerini size iletiyor gibidir. Kitapta cümlelerin altını çizmek işte böyle bir şeydir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf  Felsefe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 58 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!