10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 142 Cevabı
“10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 142 Cevabı” ise önce sorular yazıldı daha sonra kitabın üzerinde çözülerek gösterildi. Önce sorular hemen ardından ise cevaplar mevcuttur.
10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 142 Cevabı
4.1.1. FELSEFİ METİN
Herhangi bir ifadenin belirli bir düzen içinde yazılı olarak somutlaşmış hâline metin denir. Felsefi metin, filozofun bir sorun hakkındaki fikri doğrultusunda oluşur. Filozof, o sorun üzerindeki sorgulama ve akıl yürütmeleriyle metnini adım adım örer. Felsefi metin, pek çok kurucu ögeden oluşur. Problem, kavram, iddia, karşı iddia, gerekçe, açıklama ve eleştiriler bunlar arasında öne çıkanlardır. Felsefi metnin ögelerinin kendi içinde tutarlı bir yapı sergilemesi beklenir.
Felsefi metin analizi, genel olarak o metni oluşturan ögeleri ayrıştırma ve aralarındaki ilişkileri ortaya koyma işlemidir. Analiz yapılırken o analizin yol ve yönteminin açıklıkla ifade edilmesi gerekir. Ancak hangilerinden yararlanılacağı sınırlandırılamaz, farklı veya yeni yollar da mümkündür.
Felsefi metin analizinde öncelikle metnin ana problemi ve bu probleme dair filozofun temel görüşleri tespit edilir ve bunlara dair kullandığı terimler ayrıştırılır. Görüş oluşturulurken kullanılan önerme, argüman ve akıl yürütme biçimleri gözetilerek onun tutarlı olup olmadığına bakılır.
Felsefi metnin incelenmesinde diğer bir yol da metnin dilsel analizidir. Öncelikle kavram ve ifadelerin anlamsal olarak doğru olup olmadığına ve doğru biçimde birbirine bağlanıp bağlanmadığına dikkat edilir.
Metin analizinin temel amacı metni doğru anlamak ve yorumlamaktır. Bir metin içindeki fikirleri anlamak çoğunlukla yazardan bağımsız, okuyucuyla ilgili bir durumdur. Çünkü metin içindeki fikirleri bazen yazarın anlatmak istediği gibi değil farklı bir şekilde anlamak da mümkündür. Farklı bakış açılarıyla ve kıyaslamalı okumalarla metnin ana görüşlerine açıklık kazandırmalı yani metin anlamca zenginleştirilmelidir.
Felsefi metin, bütüncül bir yapı teşkil eder. Metnin tamamı ele alınmadan metni oluşturan öge- ler sağlıklı olarak değerlendirilemez. Bir metin, içinde birden fazla fikri barındırabilir. Metin, içinde birçok fikri barındırsa da aslında tek bir iddiayı ortaya koyma amacındadır. Diğer tüm fikirler aslında bu temel iddiayı desteklemek için vardır.
Filozofun kişisel özellikleri, yaşadığı yer ve dönemin koşulları bağlam analizine girmektedir. Daha ayrıntılı metin analizlerinde bağlam analizlerine de dikkat edilir.
Felsefi Metin Analizi İçin Öneriler
• Felsefi metin, kavram ve problemlere dikkat edilerek okunur.
• Felsefi metinde geçen temel görüşler bulunur.
• Felsefi metnin ana fikrine destek olan temel bileşenler anlamlarıyla beraber belirlenir.
• Felsefi metin dilsel açıdan incelenerek ifadelerin anlamsal kontrolü yapılır.
• Felsefi metindeki çıkarımlar mantıksal açıdan incelenir. Bunların akıl ve mantık ilkeleriyle olan tutarlılığı kontrol edilir.
• Temel görüşün ikna ediciliği ve sağlamlığı ortaya konur.
Tartışalım
1. Konuşmayla yazma arasında nasıl bir fark vardır? Tartışınız.
- Cevap: Konuşma ve yazma, farklı amaçlar ve iletişim yöntemleri için kullanılan araçlardır. Konuşma, genellikle doğal ve spontan bir şekilde gerçekleşir ve karşılıklı bir etkileşim gerektirir. Konuşma sırasında, iletişim kurmak için vücut dilinden ve tonlamadan yararlanılır. Yazma ise daha planlı ve düzenli bir süreçtir. Yazılı iletişimde, sözlerin belirli bir düzene ve kurallara göre yazılması gerektiği için daha uzun sürebilir. Yazı, daha kalıcı bir kaynak olduğu için düzenlenebilir ve paylaşılabilir. Konuşma ve yazma arasındaki farklar, amaçlarına ve kullanım amaçlarına göre değişir.
2. Bir film, felsefi bir metin olarak düşünülebilir mi? Tartışınız.
- Cevap: Bir film, felsefi bir metin olarak düşünülebilir, ancak tamamen felsefi bir metin olarak nitelendirilemez. Filmler, görsel bir medya olarak birçok farklı duygu, düşünce ve anlamı ifade etmek için kullanılabilir. Bazı filmler, felsefi tartışmalara atıfta bulunarak veya felsefi fikirleri araştırarak, felsefi bir mesaj veya görüş sunabilirler. Bununla birlikte, filmler genellikle karmaşık hikayeler veya karakterler üzerine kurulu olduğu için, felsefi bir metnin ele aldığı gibi kesin ve belirgin bir felsefi tartışma veya konu olmayabilir. Özetle, bir film, felsefi bir metin olarak ele alınabilir, ancak tamamen felsefi bir metin olarak değerlendirilemez.
10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 142 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.