Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Matematik Hecce Yayınları

10. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 183

“10. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 183 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 183

Hintli matematikçi ve gök bilimci. Brahmagupta matematik ve gök bilimi üzerine önemli eserler yazdı. Bunlar arasında özellikle Brahmasphutasiddhan- ta (Evrenin Açılışı) çok ünlüdür. O devirde Hindistan’daki matematik dünyasının merkezi sayılan Ujjain’daki gözlem evinin başına getirildi. (…)
Brahmagupta Evrenin Açılışı’nda sıfırı bir sayının kendisinden çıkarılınca elde edilen sayı olarak tanımladı ve sıfırın özelliklerini sıraladı. Örneğin sıfır bir sayıya eklendiğinde ya da bir sayıdan çıkarıldığında o sayının değişmediğini ve sıfırla çarpmanın sonucunun sıfır olduğunu belirtti. Bunun yanı sıra sıfırın pozitif ve negatif sayılarla yapılan aritmetik işlemlerde sağlaması gereken kuralları belirtti. Sıfırın yanı sıra denklem çözümleri, karekök bulmak için algoritma geliştirme ve geometriyle de ilgilendi. Brahmagupta, modern gösterimi x2 – 10x = -9 şeklindeki ikinci dereceden bir bilinmeyenli denklemi aşağıdaki şekilde gösterdi. (…)
Brahmagupta’nın gök bilime de önemli katkıları vardır. Bazı gezegenlerin hareketlerini inceledi, Ay ve Güneş tutulmalarıyla ilgilendi.

Dokuzuncu yüzyılda İslam dünyasında yaşamış olan Harezmî Bağdat’ta eğitim görmüştür. O Beytü’l-Hikmet’te görev yapmıştır. Burası çeşitli bilimsel eserlerin nüshalarıyla karşılaştırılmak suretiyle çevrildiği yerdi. Harezmî, Memun zamanında geodezik ölçümlere katılmıştır ve burada görev almıştır. Geodezik ölçümler Sincar ve Tedmür arasındaki mesafe ölçülmek suretiyle 1 derecenin enlem ve boylamını hesap ederek, bütün İslam dünyası sınırlarındaki yerlerin mahalli saatleri ve saat farklarını belirlemek amacıyla başlatılmış ve bu çalışmada dönemin seçkin matematikçileri görev almıştır.
Harezmî her şeyden önce bir matematikçidir, ancak, astronomi ile ilgili çalışmaları da vardır. Onun astronomi kitabı yazdığı bilinse de, bu kitap kayıptır. Harezmî’nin matematikle ilgili eserlerinden birisi Kitab-Hisap el-Hindi (Hini Sayıları) konusunda yazdığı eserdir. Onun aslı (Arapça) kayıptır, ancak Latincesi mevcuttur (De Numero Indorum). Eserde Hint rakamları ve onların işlemlerde nasıl kullanıldığını açıklamaktadır. Harezmî’nin meşhur eseri bir cebir kitabı olup adı Kitab el- Muhtasar fi Cebir ve’l-Mukabele’dir. Eserde ikinci derece denklem örneklerinin geometrik çözümü verilmektedir.
Harezmî, Latinceye çevrilen el-Kitabu’l-Muhtasarfi Hesab’il Cebri ve Makabele eserinde; ikinci dereceden bir bilinmeyenli ve iki bilinmeyenli denklem sistemlerinin çözümlerini incelemiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Hecce Yayınları Matematik Ders Kitabı Sayfa 183 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!