Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Matematik Hecce Yayınları

10. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 14

“10. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 14 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 14

İlk Çağ’da insan, rakam ve sayıları kullanma ihtiyacı duymuştur. Bu devir insanları ihtiyaçlarını kaydedip saklamasını biliyordu. Avladıkları hayvanların veya sürülerindeki koyunların sayılarını belirtmek için yaşadıkları mağara duvarlarına çizikler çizmişler, bir ağaç dalına çentikler yapmışlardır. Bazen de ipe düğüm atmışlar veya çakıl taşlarını kullanmışlardır.
(…)
Sayılar, insanlığın tarihi kadar eskidir. Sözlü saymanın ne zaman başladığını bilmiyoruz. Yani “Orada kocaman bir hayvan var.” diye yazamadan, 37 sayısının basit simgeler kullanarak belirtebiliyorlardı. MÖ 30 000 döneminden kalan bazı kalıntılarda böyle gösterimler bulunmuştur. Fakat yazının bulunması için 25 000 yılın daha geçmesi gerekti.
(…)
MÖ 30 000 – 25 000 döneminde kemiklerin üzerine çentikler yaparak sayılar yazılıyordu. Bu döneme ait bir kurt kemiğinde gruplara ayrılmış 55 çentik vardır. Bu sistemde bir çentik “I” ile gösterildiğinde, I gösterimi 1 sayısına, II gösterimi 2 sayısını karşılık geliyordu. Benzer şekilde lllllllllllll gösterimi 13 sayısını gösteriyordu.
(…)
Bugün kullandığımız sayı sistemi çok daha gelişmiş bir sistemdir. Sayıları belirten standart hâle gelmiş sembol (şekil) ve sözcükler vardır. Günümüzde sayılar hem 1,2, 3,… gibi sembollerle hem de bir, iki, üç,… gibi kelimelerle ifade edilmektedir.
Bugünkü sayı sistemlerine Hindu Arabic (Hindu Arabik) adı da verilir. 1,2,3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 sayılarının ilk kullanımı Hindu uygarlığında olmuştur. Bu sayı sistemi Avrupa’da 7. yüzyılda İtalyan matematikçi Leonardo Pisano (Lenardo Pisa) tarafından tanıtıldı.
(…)
IX.yy.da yaşamış olan Sâbit Bin Kurrâ, İslam âleminin önemli filozoflarından biridir. Astronomi ve fen alanında önemli çalışmaları olan Sâbit Bin Kurrâ, Harran’da doğmuştur. Doğumu hakkında net bilgiler bulunmasa da kaynaklarda IX.yy.da yaşadığı belirtilmektedir.
(…)
Sâbit Bin Kurrâ, matematik ve geometri üzerine çok sayıda bilimsel yazı yazmıştır. Cebiri ilk kez geometriye uygulayan kişidir. Trigonometri çalışmaları, bu alanın Batı’da öğrenilip yayılmasını sağlamıştır. Sayılara ilişkin çalışmaları ile yüksek dereceli denklemleri çözme yöntemleri de bu alanlarda ilk olma niteliği taşımaktadır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Hecce Yayınları Matematik Ders Kitabı Sayfa 14 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!