10. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 79
“10. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Sayfa 79 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 79
lafızları, içindeki yüce manaları koruyan bir mahfaza durumundadır. Kur’an’ın lafız ve manalarındaki bütünlüğün korunması için öncelikle lafızları düzgün okunmalıdır. Bu da onun belirli kurallara göre okunmasını zorunlu kılmaktadır. Peygamberimiz Kur’an’ı tecvitli olarak okumuştur. Sahabeikiram ve onlardan sonra gelen bütün nesiller de Kur’an’ı tecvitli okumaya ayrı bir özen göstermişlerdir.
Tecvit ilminin amacı, Kur’an’ın indirildiği şekilde okunmasını sağlamaktır. Tecvit kurallarını uygulayan kimse, Kur’an-ı Kerim’i Arapçanın fonetiğine uygun bir ses ahengiyle doğru ve güzel okur. Böylece hatalı ve yanlış okuyuşlardan korunmuş olur.
Kur’an lafızlarının doğru ve güzel okunmasını sağlayan kuralları bize tecvit ilmi öğretir. Dolayısıyla tecvit, Kur’an tilavetinin ayrılmaz bir özelliğidir. Kur’an’ın lafız ve manalarındaki ahenk ancak tecvit kurallarına uygun bir okuyuşla ortaya çıkar.
2. Uzatma (Med) ve Çeşitleri
Türkçede bazı hecelerin sesini uzatırız. Örneğin “âlem” ve “hâkim” kelimelerindeki “â” ve “hâ” hecelerini, “hâlâ” kelimesinin ise her iki hecesini uzatarak söyleriz. Bunlar, Türkçedeki uzun sesli hecelerdir.
Türkçeden farklı bir fonetiği olan Kur’an dili, pek çok uzun sesli heceye sahiptir. Bunlardan bazısı Türkçe ve Arapça konuşmalardaki doğal uzatmalar kadardır. Diğer bir kısmı ise Kur’an’a özgü olarak daha fazla uzatılır. Bu uzun sesler sayesinde, Kur’an okuyuşunda çok hoş bir ahenk meydana gelir.
Harflerin uzatılarak okunmasına tecvit ilminde “med” denir. Bir harfin uzatılarak okunmasını sağlayan harflere de “med harfleri” denir. Bunlar vav ( j ), ya ( ^ ) ve elif ( / ) harfleridir. Bu harflerin kendinden önceki harfleri uzatabilmesi için iki şart vardır:
1. Elif, vav ve ya harfleri harekesiz (sakin) olmalıdır.
2. Vav’dan önceki harfin harekesi ötre (j !_), ya’dan önceki harfin harekesi esre (^ __), elif’ten önceki harfin harekesi üstün (/ 1_) olmalıdır.
Med harfleri, sonuna geldiği harfin doğal bir şekilde uzatılmasını sağlar ki buna “bir elif miktarı” denir. Bir elif miktarı, bir “elif” diyecek kadar geçen zamanı ifade eder. Yaklaşık olarak Türkçede “âlem” kelimesindeki ilk hecenin uzunluğu kadardır.
Harflerin bir elif miktarından fazla uzatılmasına sebep olan işaretler vardır. Bunlara da “med sebebi” denir. Med sebebi, hemze ve sükûn olmak üzere iki tanedir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 79 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum