10. Sınıf Kimya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 69
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 69 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 69
Kimyasal hesaplama soruları yapılırken maddelerin tepkimedeki miktarları ile sorudaki miktarları arasında basit kıyaslamalar yapılarak sonuca ulaşılır. Farklı problemlerde maddelerden birinin miktarı verilerek tepkimedeki farklı maddelerin
• Miktarı,
• Yüzdesi,
• Atom veya molekül kütlesi,
• Maddenin formülü,
• Saf olmayan madde içeren problemler sorulabilir.
Madde Miktarlarından Birinin Verildiği Sorular
Kimyasal tepkime denkleminde maddelerden birinin kütlesi, hacmi, mol sayısı veya tanecik sayısı verilebilir. Tepkimedeki farklı maddelerin herhangi bir cinsten miktarı sorulabilir.
Örneğin CH4 gazının 3 molünün tamamen yanması sırasında
a) Kaç gram O2 gazı harcanacağı,
b) Normal koşullarda kaç litre CO2 gazı oluşacağı,
c) Kaç mol H2O oluşacağı hesaplanabilir. (O:16 g/mol, H:1 g/mol)
Önce denkleşmiş tepkime denklemi yazılır.
CH4(g) +2O2(g) ■ CO2(g) +2H2O (s)
I. YOL: Tepkimenin altına tepkimedeki maddelerin kat sayıları (mol sayıları), bu bilgilerin altına da soruda verilen bilgiler mol cinsinden yazılır.
Soruda miktarı verilen madde çözüm için yol göstericidir. Bu madde kaç kat artıyor veya azalıyorsa diğer maddeler de aynı oranda artar veya azalır. Mol sayıları arasındaki ilişki pratik bir şekilde tepkime üstünde kurulabileceği gibi oran orantı denklemleri sonucunda da elde edilebilir. Bulunan mol sayılarından yararlanılarak soruda istenilen mol, kütle, hacim, tanecik sayısı hesapları yapılır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 69 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.