10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 60 Cevapları Anadol Yayıncılık
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anadol Yayıncılık Sayfa 60 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 60 Cevapları Anadol Yayıncılık
Homojen karışımlar nasıl oluşur?
Maddelerin birbiriyle etkileşmesi sonucu homojen ya da heterojen karışımlar meydana gelir. Eğer maddeler birbiri içinde çözünemi- yorsa heterojen, çözünüyorsa homojen karışımlar oluşur. Oluşan bu homojen karışımlar çözelti olarak adlandırılır.
Tüm çözeltiler homojen karışımdır.
Çözeltiler çözücü ve çözünen bileşenlerinden oluşur. Bu karışımlarda dağıtan faz çözücü, dağılan faz ise çözünen olarak da adlandırılmaktadır. Bu maddeler katı, sıvı ya da gaz hâlde olabilir. Bunlara örnek olarak tuzlu su, şekerli su, alkollü su, gazoz, temiz hava verilebilir. Tuzlu suda dağıtan faz su, dağılan faz tuzdur. Alkollü suda dağıtan faz su, dağılan faz alkoldür. Gazozda dağıtan faz su, dağılan faz gazdır. Peki, çözünme olayı nasıl gerçekleşir?
2.1.2. Çözünme Süreci
Bir maddenin başka bir madde içinde homojen dağılmasına çözünme adı verilir. Çözünme olayında çözücü ve çözünen maddenin birbirleriyle etkileşimleri söz konusudur. Çözücü ve çözünen tanecikleri nasıl etkileşir? İki farklı madde, bir araya geldiğinde birbirleriyle etkileşimlerine bağlı olarak heterojen ya da homojen karışım oluşturur. Dolayısıyla bu iki maddeden çözelti oluşur ya da oluşmaz. Maddeler bir araya geldiğinde aralarında oluşacak etkileşimlerin gücüne göre çözünme olayı gerçekleşir. Çözünme olayının gerçekleşmesi için çözücü ve çözünen maddeler arasındaki çekim kuvvetinin çözücü molekülleri, çözünen molekülleri ya da iyonları arasındaki kuvvetlerden büyük olması gerekir. Polar yapılı maddeler polar yapılı çözücülerde, apolar yapılı maddeler apolar yapılı çözücülerde daha iyi çözünür. Farklı yapılardaki maddelerin birbiri içindeki çözünme olaylarını örneklerle inceleyelim. İyonik yapıdaki sofra tuzu ile su molekülleri bir araya geldiğinde aralarında iyon-dipol etkileşimi olur ve bu etkileşimin sonunda tuz suda çözünür. (Şekil 2.1.1).
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Anadol Yayıncılık Kimya Ders Kitabı Sayfa 60 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.