
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 58 Cevapları Anadol Yayıncılık


10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anadol Yayıncılık Sayfa 58 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 58 Cevapları Anadol Yayıncılık
Tüm maddeleri göz önüne aldığımızda maddelerin çok farklı özelliklere sahip olduklarını görürüz. Bu yüzden maddeleri sınıflandırmak zorunda kalırız. Bu bölümümüzde karışımları farklı özelliklerine göre sınıflandırıp bu sınıflandırma içinde özellikle çözeltilerin yapılarını, derişimlerini ve özelliklerini günlük hayattan da örnekler vererek inceleyeceğiz.
2.1.1. Karışımların Sınıflandırılması
Tüm maddeler element, bileşik ve karışım olmak üzere üç gruba ayrılır. Element ve bileşikler saf madde iken karışımlar -adından da anlaşılacağı gibi- saf değildir. Birden fazla maddenin fiziksel yöntemlerle birbiri içinde karışmasıyla oluşan maddelere karışım adı verilir. Karışımlar, bileşenlerinin birbiri içinde çözünüp çözünmemesine bağlı olarak homojen ya da heterojen yapıda olabilir. Her kesiminde aynı özelliği göstermeyen karışımlara heterojen karışımlar adı verilir. Suyla zeytinyağını karıştırdığımızda zeytinyağı su içinde karışmayarak suyun üstünde kalır. Dolayısıyla zeytinyağlı su heterojen bir karışımdır. Karışımlar katı, sıvı ve gaz bileşenlerden oluşabilir. Bu karışımların birbirinden ayırt edilmesi için kendi aralarında sınıflandırma yapılır. Sıvı içinde katı maddelerin çözünmeden dağılmasıyla oluşan heterojen karışımlara süspansiyon denir. Süspansiyona verilebilecek en iyi örneklerden biri kumlu sudur. Bu karışımda kum ve su, birbiri içinde heterojen olarak dağılır. Tebeşir tozu ve naftalin de suda çözünmediği için suyla süspansiyon oluşturur. İki sıvının birbiriyle oluşturduğu heterojen karışımlara emülsiyon denir. Örneğin, zeytinyağı-su karışımı hepimizin gözlemleyebildiği bir emülsiyondur. Ayrıca benzin, mazot gibi sıvı yakıtlar da su ile emülsiyon oluşturur.
Hazırlık
• Bütün maddeler her kesiminde aynı özelliği gösterir mi?
- Cevap: Tüm maddeleri göz önüne aldığımızda maddelerin çok farklı özelliklere sahip olduklarını görürüz.
• Zeytinyağı suda niçin çözünmez?
- Cevap: Zeytinyağı suda çözünmez. Çünkü zeytinyağı emülsiyondur.
• Çözeltilerde çözünen maddelerin oranı nasıl ifade edilir?
- Cevap: Çözeltilerde çözünen madde oranı; doymuş, aşırı doymuş, derişik, seyreltik ve doymamış çözelti olarak ifade edilir.
• Kışın yollara tuz döküldüğünde niçin buzlanma olmaz?
- Cevap: Tuz, buzun erime noktasını düşüren bir maddedir. Eriyince oluşan su da donmadan kalabilmektedir. Bu yüzden gerek buzlanmayı sonlandırmak gerekse buzlanmanın oluşmasını engellemek için kışın yollara tuz dökülür.
10. Sınıf Anadol Yayıncılık Kimya Ders Kitabı Sayfa 58 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.