10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 136 Cevapları Anadol Yayıncılık
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anadol Yayıncılık Sayfa 136 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 136 Cevapları Anadol Yayıncılık
HİJYEN AMAÇLI KULLANILAN TEMİZLİK MADDELERİ
Hastalıklardan korunmak, öncelikle temiz olmayı gerektirir Hem kişisel temizliğin hem de çevre temizliğinin sağlanması, hastalık yapıcı etkenlerden korunmak için önemlidir Temizlik için birçok madde kullanılmaktadır. Bunlardan bazıları sıvı temizleyiciler bazıları ise sünger, fırça, tırnak makası gibi malzemelerdir. Hijyen için sabun ve deterjan dışında kullanılan birçok kimyasal madde vardır Mikropların bulunduğu yüzeyden uzaklaştırılmasında kullanılan kimyasal maddelere dezenfektan denir Dezenfektan maddelerin gerçekleştirdiği işleme ise dezenfeksiyon adı verilir.
Okuma Parçası
Dezenfeksiyon için kullanılan bazı kimyasal maddeler aşağıdaki tabloda verilmiştir.
Yükseltgeyici olarak kullanılan maddeler, etkileştikleri mikroplarla yükseltgenme olayını gerçekleştirip mikropların yok olmasını sağlar. Bu amaçla çamaşır suyu evlerde çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Yükseltgeyici maddelerden biri olan tentürdiyot da yaralanan bölgenin etrafına sürülerek yaranın mikroplardan temizlenmesini sağlar.
Alkoller, yaygın olarak kullanılan bir başka dezenfektan maddedir Temizlenecek cilt yüzeyine sürülerek hijyen sağlar Fenol bileşikleri, antibakteriyel sabunlarda ve sağlık alanında kullanılan bazı aletlerin dezenfeksiyonunda kullanılır. Dezenfektan maddeler, hijyen sağlarken bu maddelerin uygunsuz kullanımları zararlı etkilere de neden olabilir Örneğin, bu maddelerin birbirleriyle karıştırılması ya da çok derişik çözeltilerinin kullanılması zarar verici etkilere yol açar.
Dezenfeksiyon sadece kimyasal maddelerle mi olur?
Dezenfeksiyon işlemi için kimyasal maddelerin dışında ışınlar da kullanılabilmektedir. Bunun için yüksek enerjili ultraviyole (UV) ışınları kullanılır Ultraviyole ışın altında belli süre bekletilen aletler üzerindeki mikroplar bu ışınların enerjisi ile yok olur.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Anadol Yayıncılık Kimya Ders Kitabı Sayfa 136 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.