“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 39 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 39


Soru: 2) Asit-baz tepkimesinin oluşum sürecini gösteren videoya ulaşmak için karekodu kullanınız. Deney sonucunda yapmış olduğunuz açıklamalarla etkileşimli içerikte yer alan animasyondaki gözlemlerinizi T tablosuna yazarak karşılaştırınız.
  • Cevap:

✅Benzerlikler: Deneyde ve videoda H⁺ ile OH⁻ iyonlarının birleşip su oluşturduğu, pH’ın nötrleştiği ve fenolftalein renginin değiştiği görüldü. Her iki durumda da K⁺ ve Cl⁻ iyonlarının seyirci olarak kaldığı gözlemlendi.

✅Farklılıklar: Deneyde yalnızca renk değişimi ve pH ölçümü gözlemlenirken videoda iyonların hareketleri ve bağ oluşum süreci ayrıntılı olarak gösterildi. Videoda taneciklerin çarpışma ve etkileşimleri daha net görüldü.

Değerlendirme
Soru: 1) I. istasyonda yapmış olduğunuz deneyde iki çözelti karıştırıldığında bir çökelme meydana gelmiştir. Bunun nedeni sizce ne olabilir?
  • Cevap: İki madde karıştığında ortamda bulunan iyonlar az çözünen bir katı oluşturuyorsa çöker.

Soru: 2) II. istasyonda yaptığınız deneyi göz önünde bulundurarak alüminyum tencerelerde yemek yapmanın ve muhafaza etmenin insan sağlığına etkileri hakkındaki düşüncelerinizi yazınız.
  • Cevap: Asitli yiyecekler alüminyum ile tepkimeye girerek Al³⁺ iyonu oluşturur, bu da insan sağlığı için zararlı olabilir.

Soru: 3) III. istasyondaki çözeltilerin pH değerleri nasıl değişti? Bunun nedeni sizce ne olabilir?
  • Cevap: Asit ve bazlar tepkimeye girdiğinde asitten gelen H+ iyonu ile bazdan gelen OH" iyonu su moleküllerini oluşturur. Böyle asit ve baz tamamen bittiğinde pH = 7 olacaktır (Asit ve bazın kuvvetli olduğu varsayılır.).

Soru: 4) Asit-baz tepkimesinde oluşan tuz, çözelti içinde katı olarak gözlemlenmekte midir? Nedenini tartışınız.
  • Cevap: Oluşan tuz (KNO₃) suda çözündüğü için çözelti içinde katı olarak gözlemlenmez; iyonlar halinde çözeltide bulunur.

10. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 39 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.