
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 84


“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 84 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 84
Emülsiyon
Birbiri içerisinde çözünmeyen iki veya daha fazla sıvıdan oluşan heterojen karışımlara emülsiyon denir. Emülsiyonlarda dağılan ve dağıtan faz, sıvı hâldedir. Mayonez, yumurta sarısı ve bitkisel yağlardan oluşan bir emülsiyondur (Görsel 2.3). Benzin-su, zeytinyağı-su karışımları birer emülsiyon örneğidir.
Aerosol
Bir katı ya da sıvının gaz içerisinde çözünmeden dağılması ile oluşan heterojen karışımlara aerosol denir. Dağıtan faz gaz, dağılan faz katı ya da sıvı olabilir. Dağılan faz katı ise katı aerosol, sıvı ise sıvı aerosoldür. Volkanik patlamalar sonucunda oluşan volkanik kirlilikler, gaz içerisinde dağılan katı partiküllerden oluştuğundan katı aerosoldür (Görsel 2.4). Baca dumanı, tozlu hava katı aerosole; bulut, sis ve spreyler sıvı aerosole örnek verilebilir.
Katı ya da sıvı bir maddenin başka bir sıvı içerisinde çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük tanecikler hâlinde dağılmasıyla oluşan heterojen karışımlara kolloid denir. Bu tür karışımlarda dağılan tanecik boyutu 10-9 metre ile 10-6 metre arasındadır. Örneğin, kanın içindeki alyuvar ve akyuvarlar çıplak gözle görülemediğinden kan, ilk bakışta homojen gibi algılanır (Görsel 2.5). Ancak mikroskopla bakıldığında kanın içinde askıda duran alyuvar ve akyuvarlar olduğu görülür. Bu nedenle kan bir kolloid örneğidir. Ayrıca yağlı boya, jöle gibi maddeler de kolloid karışımlara örnektir. Bazı emülsiyon (mayonez vb.) ve aerosoller de (sis vb.) aynı zamanda kolloid özelliği gösterir.
Kolloidler, sıvı içerisinde dağılan taneciklerin büyüklüğü açısından çözelti ile süspansiyon arasında yer alır. Bu nedenle kolloid karışımlara çıplak gözle bakıldığında tek fazlı karışım gibi görünür. İrlandalı bilim insanı John Tyndall (Can Tindal) yaptığı deneysel çalışmalarda ışık demetinin kolloid karışımlardan geçirildiğinde ışığın saçılmaya uğradığını, çözeltilerden geçirildiğindeyse saçılmaya uğramadığını ortaya koymuştur. (Şekil 2.2). Bu olaya Tyndall etkisi denir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 84 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.