10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 179
“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 179 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 179
molekülleri genellikle yağ ve benzeri maddelerden oluşan apolar kirleri çözemezler. Bu nedenle ellerimizi temizlemek için sabuna ihtiyaç duyarız. Sabun molekülleri polar ve apolar olmak üzere iki kısımdan oluşur. Sabun molekülünde baş kısım polar, kuyruk kısmı ise apolardır. Ellerimizi yıkarken sabunun uzun hidrokarbon zincirlerinden oluşan apolar kısımları yine apolar olan kirlere tutunur hatta onları çevreler, polar kısımları ise su molekülleri ile etkileşir. Etrafı sarılan yağ tanecikleri birbirlerinden ayrılarak su içerisinde dağılırlar. Böylece yüzeyden ayrılan yağ molekülleri su ile birlikte kolaylıkla akıp gider.
Sabun ve deterjanlar yüzey aktif maddelerdir. Ancak deterjanın yüzey aktifliği sabundan daha fazla olduğundan temizleme özelliği sabuna göre daha fazladır. Sabun ve deterjanın kirleri temizleme süreci aşağıda gösterilmiştir (Şekil 4.1).
Şampuan
Saçlarda bulunan kiri, yağı ve ölü deriyi temizlemek için kullanılan maddelere şampuan denir. Şampuanlar temizleme özelliğinin yanında saçı besler, ona parlaklık verir ve dolgunluk kazandırır. Bütün bu işlemlerin her biri için farklı maddeler gerekir. Bir karışım olan şampuanlarda saça parlaklık ve dolgunluk vermek için polimer maddeler, kepeğe karşı silikon maddeler kullanılır.
Şampuan alırken ve kullanırken dikkatli olmak gerekir. Gözlerin şampuanla teması engellenmeli, şampuan köpüğü yutulmamalı, paraben gibi zararlı maddeler içeren şampuanlar özellikle hassas ciltlere zarar verdiğinden bebeklerde kullanılmamalıdır (Görsel 4.5).
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 179 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.