10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 90
“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 90 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 90
2.2. AYIRMA VE SAFLAŞTIRMA TEKNİKLERİ
Günlük yaşamda gerekli olan pek çok madde, doğada saf olarak değil de karışımların içinde bulunur. Bu sebeple bu maddeleri bulunduğu karışımdan ayırmak gerekir.
Sizce, çok sık kullandığımız tuz, deniz suyundan nasıl elde edilir? Bir maden filizinden istediğimiz metali hangi yöntemlerle ayırabiliriz?
Karışımlar fiziksel yollarla oluştuklarından yine fiziksel yollarla bileşenlerine ayrılabilir. Endüstri ve sağlık alanlarında, karışımları ayırmak için pek çok ayırma teknikleri kullanılır. Karışımlar, bileşenlerine ayrılırken bileşenlerinin mıknatıslanma özelliği, tanecik boyutu, yoğunluk, çözünürlük, kaynama noktası ve erime noktası farkı gibi özelliklerinden yararlanılır.
Mıknatıs ile Ayırma
Dikiş kutularındaki toplu iğneleri bir arada tutmak için, çöp atıklarındaki bazı metalleri toplamak için mıknatıslar kullanılır. Peki, sizce her metal mıknatıs tarafından çekilir mi?
Demir, nikel, kobalt mıknatıs tarafından çekilen metallerdir. Bu metallerden yapılan toplu iğne, çivi, raptiye gibi maddeler mıknatıs tarafından çekilirken kâğıt, cam, kumaş, tuz gibi maddeler mıknatıs tarafından çekilmez. O hâlde mıknatısa karşı davranışları farklı olan iki maddeden oluşan bir karışım, mıknatıs yardımıyla bileşenlerine ayrılabilir.
Buna en sık verilen örnek, demir tozu – kükürt tozu karışımıdır. Bu karışıma mıknatıs yaklaştırıldığında demir tozu mıknatıs tarafından çekilirken kükürt tozu mıknatıs tarafından çekilmez. Böylece karışım, mıknatıslama özelliğinden yararlanılarak bileşenlerine ayrılmış olur. Bu durumu 1. ünitede yaptığınız Deney 1.1’de gözlemlemiştiniz.
Hurda yığınları içinden demiri ayırmak için de mıknatıs kullanılır (Görsel 2.26). Ayrıca sanayide mıknatıstan etkilenen ve etkilenmeyen maddeler, manyetik ayırıcılarla birbirinden ayrılabilir (Görsel 2.27).
Demir tozu – kalay tozu karışımı ya da kükürt tozu – nikel tozu karışımı da mıknatısla ayrılabilir. Ancak demir tozu – nikel tozu gibi karışımdaki bileşenlerin tümü mıknatıs tarafından çekiliyorsa ya da çinko tozu – alüminyum tozu gibi karışımdaki bileşenlerin tümü mıknatıs tarafından çekilmiyorsa bu tür karışımlar mıknatıs yardımıyla bileşenlerine ayrılamaz.
Peki sizce, mıknatıslamayla ayrılamayan bu karışımlar bileşenlerine nasıl ayrılabilir? Arkadaşlarınızla tartışınız.
- Cevap: Tuz, deniz suyunun buharlaştırılmasıyla elde edilir. Maden filizlerinden metal elde etmek için ergitme, elektroliz ve kimyasal işlemler kullanılır. Mıknatıslamayla ayrılamayan karışımlar, özelliklerine göre filtrasyon, distilasyon ya da santrifüj yöntemleriyle ayrılabilir.
10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 90 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.