Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Başak Yayınları

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 75

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 75 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 75

çözelti, diğerine göre derişimi az olandır. Genel olarak konsantre meyve suyu derişik, sulandırarak içtiğimiz meyve suyu ise sey- reltik çözeltidir. Başka deyişle çözüneni az, çözücüsü fazla olan çözeltiler seyreltik, içerisinde çok miktarda çözünmüş madde içeren çözeltiler ise derişik çözeltilerdir. O hâlde yukarıda verdiğimiz örnekler birbiriyle kıyaslandığında 4 tane kesme şeker atılmış çay derişik, 1 tane kesme şeker atılmış çay seyreltiktir. Koyu renkli çay ise açık renkli çaya göre daha derişiktir.

25°C’ta 100’er g su bulunan üç ayrı kapta sırasıyla 20 g, 40 g ve 60 g şeker çözündüğünde oluşan çözeltilerden,

II. çözelti;

• I. çözeltiye göre derişik,

• III. çözeltiye göre seyreltik olur (Görsel 2.15).

Derişik ve seyreltik kavramları görecelidir. Bağıl kavramlardır. Aynı tür çözeltiler birbirlerine göre kıyaslanarak derişik ve seyrel- tik oldukları belirlenir.

Derişik bir çözeltiyi seyreltmek için çözeltideki çözüneni azaltmak ya da çözücüyü artırmak gerekir. Çözünen maddenin, çözeltiden uzaklaştırılması zordur. Çözeltiye biraz daha çözücü eklemek daha kolaydır. Piyasada satılan derişik çözeltileri (konsantre meyve suyu, konsantre çamaşır deterjanı vb.) sulandırıp seyrelterek kolaylıkla hazırlayıp kullanabiliriz (Görsel 2.16).
Bir çözeltiyi daha derişik hâle getirmek içinse ya çözeltinin içindeki çözünen maddenin miktarını artırmak ya da çözücü miktarını azaltmak gerekir. Örneğin, yemeğimizin tuzu az geldiyse biraz daha tuz ekleriz. Böylece çözünen madde miktarı artar ve ilk duruma göre daha derişik çözelti elde etmiş oluruz ya da şu- ruplu tatlı yaparken tatlı için hazırladığımız şerbetin tadı az ise biraz daha kaynatarak suyunu buharlaştırırız. Bu durumda çözelti başlangıca göre daha derişik hâle gelir. Pekmez de aynı teknikle üzüm suyunun kaynatılarak daha derişik hâle getirilmesiyle elde edilmiş bir besindir (Görsel 2.17).

Günlük yaşamda kullandığımız maddelerin bileşimini bilmek, bizim için önemlidir. Ayrıca kimya laboratuvarlarında çözeltilerle çalışılırken çözeltideki çözünen madde miktarlarının bilinmesi de önemlidir.

Çözeltilerdeki madde oranlarının ölçüsü, önceden de belirttiğimiz gibi derişim ile ifade edilir. Ancak derişimin nitel tanımı, bilimsel açıdan yeterli değildir. Çözelti derişimini ifade etmek için kesin, sayısal ifadeler de vardır. Bu bakımdan değişik nicel tanımlar kullanılmaktadır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 75 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!