Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Başak Yayınları

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 44

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 44 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 44

Bir kimyasal denklem çeşitli şekillerde açıklanabilir. Örneğin, etilenin (C2H4) yanma tepkimesini ele alalım:

Bu tepkime, en basit olarak etilenin oksijenle yanarak karbon dioksit ve su oluşturduğunu gösterir. Atom ve molekül yönünden incelenecek olursa da şunları ifade eder:

1 molekül etilen, 3 molekül oksijen ile etkileşerek 2 molekül karbon dioksit ve 2 molekül su oluşturur.

Daha pratik olarak ise “1 mol etilen, 3 mol oksijen ile etkileşirse 2 mol karbon dioksit ve 2 mol su elde edilir.” denir ki bu açıklama stokiyometrik problemlerin çözülmesine olanak sağlar.

Buradaki temel nokta, bir kimyasal tepkimedeki katsayıların tepkimeye giren maddelerin etkileşebilmeleri için gerekli mol oranlarını göstermesidir. Örneğin, 5 mol etilen varsa tepkimenin tamamlanması için 15 mol oksijen gereklidir. Fakat 5 mol etilen ve 12 mol oksijen varsa 5 mol etilenin etkileşmesi için gerekli olan 15 mol oksijen olmadığından oksijenin tamamı harcanırken etilenin tamamı harcanmayacaktır. Bu durumda eldeki 12 mol oksijen, ancak 4 mol etilen ile etkileşecek ve 1 mol etilen geriye kalacaktır. Bu örnekte görüldüğü üzere oksijenin mol sayısı, tepkimeye girecek etilenin mol sayısını belirlediğinden sınırlayıcı (limitleyici) reaktif (bileşen) adını alır. O hâlde oluşacak ürünlerin mol sayıları da sınırlayıcı reaktif tarafından belirlenir. Sınırlayıcı reaktif, bir anlamda tepkimede ilk önce biten dolayısıyla da tepkimenin devam etmesini engelleyen reaktiftir. Verilen örnekteki sınırlayıcı reaktif, ilk önce biten O2’dir.

Denkleştirilmiş bir tepkime denklemindeki katsayılar girenlerle ürünlerin tanecik, kütle ve hacimleri arasında ilişkiler kurmamızı sağlar. Denklemdeki maddelerin katsayıları, tepkimedeki maddelerin mol oranını belirtir. Ayrıca Avogadro hipotezine göre aynı koşullarda bulunan gazların hacimleri arasındaki oran, mol sayıları oranına eşit olduğundan gazlar arası gerçekleşen tepkimelerdeki katsayılar oranı aynı zamanda tepkimeye giren ve oluşan gazların hacimleri oranına eşittir.

Tepkimeye dayalı hesaplamalarda harcanan ya da oluşan maddelerden birinin kütlesi, tanecik sayısı veya hacmi verilip diğer bir maddenin kütlesi, tanecik sayısı veya hacminin hesaplanması istenebilir. Bu durumda ilk önce verilen nicelik mole çevrilir. Bulunması istenen nicelik de tepkime denklemindeki katsayılar

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 44 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!