10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 191
“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 191 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 191
hemoglobinle birleşerek methemoglobin oluşturur. Bu da kanın oksijen taşıma yeteneğini azaltır. Buna karşın bazı araştırmacılar nitritsiz üretilecek et ürünlerinin dayanma süresinin azalması, lezzetsiz ve kötü renkte olması ve dolayısıyla gıda zehirlenmeleri yoluyla sağlık sorunları yaratacağı endişesi duyduklarından; son üründe nitrit kalıntısını ve nitrozamin oluşmasını azaltacak yöntemler araştırmaya başlamıştır. Tokoferollerin, askorbik asi- tin ve laktik asitin nitrozamin oluşumunu azalttığı gözlendikten sonra gerek dünyada gerekse ülkemizde yapılan çalışmalarda et ürünlerinde kalıntı nitrit miktarının azaldığı gözlenmiştir. Ülkemizde yapılan bir çalışmada analize alınan et örneklerinin %96’sının kalıntı nitrit ve nitrat miktarlarının insan sağlığı açısından sorun yaratmayacak düzeyde olduğu saptanmıştır.
Benzoik asit (E210), astım, deri döküntüleri ve migrene neden olabilen bir koruyucu katkı maddesidir.
Sodyum metabisülfit (E223), astımlı hastalarda astım atağına, bakterilerde mutasyona neden olan bir koruyucu katkı maddesidir.
Astımlı hastalarda astım atakları başlatabilen bir diğer koruyucu katkı maddesi de kükürt dioksittir (SO2) (E220). İnsanların SO2’e karşı tepkisi kişiden kişiye farklılık göstermektedir. 1980’li yıllarda en az 12 kişinin ölümüne neden olacak kadar ciddi aller- jik reaksiyonlara yol açtığı saptanmıştır. Pek çok ülkede izin verilen miktarlar oldukça azaltılmış (ABD’de 10 ppm) olup genelde güvenli kabul edilen kimyasallar listesinden çıkarılmıştır.
Renklendirdiler
Renklendirici olarak kullanılan katkı maddelerinden tartrazin (E102) sunset yellow (E110), eritrosin (E127), paten blue 5 (E131) indigotin (E132) astım, deri döküntüleri, migren ve hi- peraktiviteye neden olabilir; karamel (E150) vitamin B6 düzeyini düşürebilir.
Yapılan başka bir çalışmada; çocuklara yönelik yiyeceklerde kullanılan gıda boyalarından mavi, yeşil, kırmızı, sarı ve turuncu renkler denenmiş ve bu gıda boyalarının hiperaktivite oluşturduğu saptanmıştır. Ayrıca dikkat eksikliği ve hiperaktivite davranışı gösteren çocukların diyetlerinden yapay boyalar kaldırıldığında da çok belirgin gelişmeler olduğu ileri sürülmüştür.
İngiltere’de, çocuklarda (özellikle 3-9 yaş arası) görülen hi- peraktivite gibi davranış bozuklukları ile yiyecek ve içeceklerde kullanılan katkı maddeleri arasında belirgin bağlantı olduğu konusunda aileler uyarılmıştır (Görsel 4.52).
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 191 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.