10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 182
“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 182 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 182
Kullanılacak ilaç miktarı hastanın yaşına, vücut ağırlığına, vücut yüzey alanına, fizyolojik gelişimine göre hesaplanır. Çocukların kullanacağı ilaç miktarı genellikle yetişkininkinden farklıdır. İlaç kullanımı konusunda doktorun ve eczacının bilgisi dışında hareket edilmemeli, başkalarının ilaçları asla kullanılmamalıdır. İyileşmenin sağlanabilmesi için doktorun önerdiği tedaviye uyumlu davranılmalıdır.
İlaçlar, ilacın kullanma talimatında belirtilen şekilde saklanmalıdır. Uygun olmayan saklama koşullarında ilaçların kimyasal yapıları bozularak etkinliğini kaybedebileceği hatta istenmeyen etkilerin ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır. Her ilacın bir son kullanma tarihi vardır. Son kullanma tarihi geçmiş ilacın kullanılması, insan hayatını tehdit edebilen çeşitli sorunlara yol açabilir.
Enfeksiyon hastalıklarının önemli bir kısmının etkeni bakteriler olsa da bakteri dışındaki pek çok mikroorganizma da (virüsler, mantarlar vb.) bu hastalıklara yol açabilir. Enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde antibiyotik kullanma eğilimi yaygındır. Oysa antibiyotikler sadece bakterilere karşı yürüttüğümüz tedavinin birer aracıdır (Görsel 4.38). Diğer etkenlerle oluşan enfeksiyonlarda bir işe yaramadıkları gibi antibiyotiklerin yanlış nedenlerle veya doğru olmayan biçimde kullanılması, bakterilerin sonraki tedavilere karşı direnç göstermesine neden olabilir.
Ülke nüfusuyla, gelir düzeyiyle ve konuya ait diğer göstergelerle birlikte değerlendirildiğinde, toplam yıllık ilaç harcaması miktarının yüksek olduğu söylenebilir. Üstelik yapılan tahminlere göre kullanılmakta olan ilaçların yaklaşık yarısının akılcı olmayan şekilde kullanıldığı yorumu da dikkate alındığında bu konuda yaşanan israfın boyutları daha iyi anlaşılabilir (Görsel 4.39).
Türkiye’de her yıl akılcı olmayan ilaç kullanımına bağlı olarak büyük miktarda ilaç israf edilmektedir. 2006 yılı verilerine göre ülkemizde eczanelerdeki ilaçların ortalama %7’sinin kullanım süresi dolduğu için çöpe atıldığı, evlerde ise ilaçların %60’ının kutusu dahi açılmadan kullanım tarihinin bittiği görülmüştür. Çöpe giden bu ilaçların maliyeti ise yaklaşık 500 milyon doları bulmaktadır.
Bölgesel olarak yapılan bazı çalışmalarda 13 ay – 4 yaş grubunda çocuk acil polikliniğine getirilen zehirlenme olgularında ilk sırayı ilaçlar oluşturmaktadır. Çöpe giden ilaçlar da toksik özellikleri nedeniyle tehlikeli atık maddeler sınıfında değerlendirilir. Çok düşük miktarlardaki ilaçların zararsız olabileceği düşünülebilir. Ancak usulüne uygun imha edilmeyen ilaçlar, güvenlik ve etkinlik değerlerinin altında kullanılan dozu, bozulma ürünleri ve farklı biyolojik aktivite özelliklerinden dolayı ekosistem üzerinde
İlaç, tükettiğimiz pek çok ürüne göre daha pahalıdır. Akılcı olma- yan/bilinçsiz tüketim ciddi israf sorunlarına yol açar. Örneğin, 2022 yılına ait Türkiye’nin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yıllık toplam ilaç harcaması 91,7 milyar TL’dir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 182 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.