Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Başak Yayınları

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 165

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 165 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 165

Dioksinler, gıdalara bulaşan en toksik organik bileşiklerdir. Klorlanmış dioksinler, hormon bozucudurlar; genetik ve hücresel zararları vardır. Biyolojik olarak doğada çok zor parçalanırlar. Toprakta, 20 yıl ve insan organizmasında, 10-12 yıl parçalanmadan kalabilirler. Havaya, toprağa ve sulara karışan dioksinler hayvanlara beslenme yoluyla geçerek hayvanların vücudunda birikirler ve hayvansal kaynaklı gıdalarla insanlara taşınırlar. Besin zincirine katılan dioksinler, çevre ve insanlar açısından her zaman potansiyel tehlike oluşturmaktadır.

etkisiyle zehirli gazlar yayarak hem hava kirliliğine hem de su kirliliğine (yağmur yoluyla) yol açar. Bu gazlar, aynı zamanda topraktaki yararlı mikroorganizmaların ölümüne neden olur. Ayrıca bu polimerler yenilenemeyen enerji kaynaklarından olan ham petrolden elde edildiği için enerji kaynaklarının azalmasına da neden olmaktadır. PVC’nin yanması ile dioksinler, HCl gazı ve tam yanmamış hidrokarbon ürünleri açığa çıkar. Açığa çıkan bu gazlar da sera etkisi ve asit yağmurlarına neden olurlar.

İçerisinde Polimer Malzeme Kullanılan Oyuncak ve Tekstil Ürünlerinin Zararları

Polimer üretiminde uçucu (plastikleştirici, akışkanlaşdırıcı) madde kullanımının yarattığı bazı sağlık sorunları vardır. Kullanılan plastikleştiricilerin başında ftalatlar gelir.

Ftalatlar, plastik ürünlerde ve baskılarda yumuşatıcı olarak, PVC ile sıkça temas hâlinde olan tekstil ürünlerinde yardımcı olarak, boyalarda, yapıştırıcılarda, sentetik materyallerde, aksesuarlar ve baskılarda, oyuncaklarda (Görsel 4.13), yağmurluklarda, paketleme ürünlerinde, saç spreyi, deodorant ve parfüm gibi kozmetik maddelerde kullanılır.

Plastikleştirici moleküllerin, moleküler kovalent yapıları olduğundan genelde uçuculardır. Polimer yapısının içinde hapsedilmiş bile olsalar, kimyasal olarak bağlı olmadıklarından plastik maddenin kullanımı sırasında ya da parçalanmasıyla çok kolay bir şekilde çevreye yayılabilirler. İnsanlar ftalat plastikleştiricileri- ne maruz kaldıklarında sağlıkları olumsuz bir şekilde etkilenebilir. Ftalatlar; temasla, tükürük, ter gibi yollar aracılığıyla plastikten vücuda geçebilirler. Kanserojendirler. İnsanlarda ve hayvanlarda hormon sistemine zarar verirler. Bu sebeple de altı adet ftalatın kullanımı Avrupa Birliği tarafından sınırlandırılmıştır.

Tekstil ve Giyim Eşyalarında Kullanılan Kimyasallar

Tekstil ürünleri, gıda maddelerinden sonra insan bedeniyle en çok ilişkide olan ürün grubudur. Kıyafetlerimizin üzerindeki boya artıkları ve kimyasallar, ter ve solunum yoluyla vücudumuza nüfus etmekte ve sağlığımızı en az gıda maddelerindeki kimyasallar kadar etkilemektedir. Yapılan bazı araştırmalara göre bu kimyasalların bir kısmı alerjilere neden olmakta ve kanser riski taşımaktadır. Bu sıkıntıları tekstil endüstrisindeki gelişmelerle aşmamız mümkündür.

Tekstil ürünleri ve giysilerimizde renklendirici ve boyama maddesi, tutuşmayı geciktirici madde, çekmezlik ve buruşmazlık maddesi, baskı-bitirme ve temizleme işlemlerinde kullanılan madde, antibakteriyel-antimikrobiyal madde ve diğer çeşitli amaçlarla

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 165 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!