10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 144
“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 144 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 144
C. Aşağıda verilen bazı kimyasal maddeleri halk arasında bilinen adları ile eşleştiriniz.
- Cevap:

Ç. Aşağıda verilen soruların cevaplarını defterinize yazınız.
1. Asitlerle verdikleri tepkimelere göre metalleri sınıflandırınız. Sınıflandırdığınız metallerin asitlerle tepkimelerini örneklendiriniz.
- Cevap: Asitlerle tepkimeye giren metaller: aktif metaller (örn. Mg + 2HCl
→ MgCl2 + H2) ve az aktif metaller (örn. Cu + H2SO4
→ tepkime vermez).
2. Asitlerle bazların ortak ve birbirinden farklı olan özelliklerini tablo hâlinde yazınız.
- Cevap:

3. CO2, N2O3, Cl2O7, K2O, Li2O oksitlerinin suda çözünme denklemlerini yazarak tepkimeleri denkleştiriniz.
- Cevap:
→ H2CO3 N2O3 + H2O
→ 2HNO2 CI2O7 + H2O
→ 2HCIO4 K2O + H2O
→ 2KOH Li2O + H2O
→ 2LiOH
4. Aşağıda verilen madde çiftleri arasındaki tepkime denklemlerini yazarak denkleştiriniz. a. Potas kostik-kezzap b. Sud kostik-zaç yağı c. Amonyak-tuz ruhu ç. Kireç suyu-zaç yağı
- Cevap:
→ KCI + H2O b. NaOH + C3H5(OOH)3
→ C3H5(OONa)3 + 3H2O c. NH3 + HCI
→ NH4CI ç. Ca(OH)2 + C3H5(OOH)3
→ C3H5(OOCa)2 + 2H2O
5. Bir kaptaki X sıvısına kırmızı turnusol kâğıdı daldırıldığında turnusol kâğıdının renginin değişmediği gözleniyor. Buna göre, kaptaki X sıvısı ne tür madde olabilir? Örnekler vererek açıklayınız.
- Cevap: X sıvısı nötr bir madde olabilir. Örnek: Saf su, şekerli su
6. Evlerimizde kullandığımız asit ve baz kökenli temizlik maddelerini yazarak özelliklerini belirtiniz.
- Cevap: Sirke (asetik asit) asidiktir ve temizlikte lekeleri çıkarmada kullanılır. Bulaşık deterjanları bazik özellik gösterir ve yağları çözmekte etkilidir.
7. Asit yağmurları nedir? Asit yağmurlarına neden olan gazların adlarını ve formüllerini yazınız.
- Cevap: Asit yağmurları, atmosferdeki asidik bileşenlerin yağmur suyuyla yeryüzüne inmesidir. SO2 (kükürt dioksit) ve NOx (azot oksitleri) asit yağmurlarının ana gazlarıdır.
8. Sodyum ve kalsiyum tuzlarından birer örnek yazarak kullanım alanlarını belirtiniz.
- Cevap: Sodyum klorür (sofra tuzu), yemeklere tat vermede kullanılır. Kalsiyum tuzu: Kalsiyum karbonat (kireç taşı), antasit ve mide asidini nötralize etmede kullanılır.
10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 144 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
😃 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok