10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 122
“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 122 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 122
Suda çözündüğünde OH- (hidroksit iyonu) oluşturan maddelere baz denildiğini belirtmiştik. Örneğin; sabun yapımında kullanılan NaOH (sodyum hidroksit), iyonik bir bileşik olduğu için suda çözündüğünde iyonları birbirinden ayrılır ve suya OH- verir.
Ancak bazı maddeler, yapısında olmamasına rağmen suda çözünürken hidroksit iyonu oluşturabilmektedir. Örneğin; mutfaklarda kullanılan temizlik maddeleri, genellikle bazik özellik gösteren amonyak (NH3) içerir. Yapısında OH- içermeyen amonyağın bazik özelliği nereden ileri gelmektedir?
NH3 suda çözündüğünde OH- oluşturduğu için baz gibi davranmaktadır.
Metal oksit olan CaO, Na2O, K2O bileşiklerinin oksit iyonları O2- dir. Bu maddelerin sulu çözeltilerindeki oksit iyonları, su ile tamamen reaksiyona girerek OH- oluşturur. Suda çözündüklerinde OH- oluşturan metal oksitleri bazik oksit (baz anhidrit) olarak bilinir.
Kendimizi Deneyelim 3.2
Aşağıda formülleri verilen maddelerin asit mi baz mı olduklarını suda çözünme tepkimelerini yazarak belirleyiniz.
- Cevap:
10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 122 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.