Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Başak Yayınları

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 111

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 111 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 111

Bilgi Kutusu

C vitamininin yapısında askorbik asit bulunur. İnsanlar, maymunlar ve kobaylar, askorbik asidin sentezi için gerekli enzime sahip değildir. Bu nedenle askorbik asidi insanlar ve anılan diğer türler, yedikleri yiyecekler yoluyla alırlar. Askorbik asit, turunçgillerde ve domateste bol olarak bulunur. Besinlerdeki askorbik asit eksikliği, iskorbit hastalığına (kılcal damarlarda görülen kanamalar), kanamalara, diş dökülmelerine en sonunda da ölüme neden olur. Askorbik asit, kollagen sentezi için gereklidir (Kollagen; derinin, eklem yerlerinin, tendonun, kıkırdağın ve kemiğin yapısal proteinidir.).18. yüzyılda, İngiliz gemicilere öldürücü iskorbit hastalığından korunabilmeleri için C vitamini kaynağı olarak misket limonu veriliyordu. Bu nedenle İngiliz gemicileri, misket limonları olarak da adlandırılır.

ORGANİK ASİTLER

Yapısında karboksil grubu (-COOH) bulunduran asitlere organik asitler denir. Bu asitlerin tümü zayıftır. Küçük moleküllü karboksilik asitler kokularıyla bilinirler. Formik asit ve asetik asit, keskin ve yakıcı bir kokuya sahiptir. Bütirik asit, kokuşmuş tereyağında bulunur. Valerik asit ise kokuşmuş tereyağı ile keçi teri arasında bir kokuya sahiptir.

İnsanların terlerinde de karboksilik asitler farklı oranlarda bulunur. Köpekler bu sayede, insanları birbirinden rahatlıkla ayırt edebilirler.

Günlük hayatımızda karşılaştığımız pek çok meyve ve sebzenin yapısında, yiyeceklerde de bol miktarda organik asit bulunur. Bunların bazı örnekleri aşağıdaki gibidir:

Formik asit: Karıncalarda bulunması nedeniyle formik aside karınca asiti de denir. Isırgan otu yapraklarında bulunur.

Asetik asit: Sirke asiti de denir. Birçok meyve ve bitkinin sularında bulunur. Buğday ve mısırdaki tüm organik asitlerin %85’ini oluşturur. Elmada da serbest ya da esterleri şeklinde bulunur.

Bütirik asit: Tereyağı asiti de denir. Bazı bitkilerde düşük miktarlarda serbest ya da esterleri şeklinde bulunur. Parfüm yapımında ve aroma maddesi olarak kullanılır. Örneğin; metil esteri elma aromasına, etil esteri ise ananas aromasına sahiptir.

Laktik asit: Süt asiti de denir. Glikozun oksijensiz ortamda oluşturduğu organik asittir. Sütte ve yoğurtta yaşayan bazı bakteriler tarafından üretilir.

Pirüvik asit: Soğan, bezelye ve arpa filizlerinde bolca bulunur.

Malonik asit: Fasulye, yonca ve bazı sebze yaprakları ile buğday, arpa ve yulaf filizlerinde bulunur.

Sitrik Asit: Limon asiti de denir. Bitkilerde oldukça yaygın olarak bulunur. Frenk üzümünde ve çilekte sitrik asit, malik asitten daha fazla bulunur. Limonda kuru ağırlığın %9’unu oluşturur. Gıda endüstrisinde oldukça yaygın olarak kullanılır.

Malik asit: Elma asiti de denir. Elma dışında vişne, şeftali, kayısı ve kızılcık meyvelerinde de bulunur. Armutlarda da toplam asidin büyük çoğunluğunu malik asit oluştursa da önemli miktarda sitrik asit de vardır. Bunun yanında portakallarda %10-25, mandalinalarda %20, greyfurtlarda %6-10 ve limonlarda %5 malik asit bulunmaktadır.

Tartarik asit: Üzüm meyvesinde malik asitle birlikte önemli miktarlarda bulunur. Sadece üzümlerde baskın olan bir asittir.

Benzoik asit: Asya kökenli olan çeşitli ağaçların salgıladığı bir reçinedir. Aynı zamanda “benzoin çiçekleri” olarak bilinen doğal antimikrobik bir maddedir. Yaban mersini, kuru erik, kızılcık, karanfil, tarçın ve yoğurt gibi bazı gıdalarda bulunur. Benzoik asit genellikle sodyum tuzu formunda gıdalarda koruyucu katkı maddesi olarak kullanılmaktadır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 111 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!