Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Ata Yayınları

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 98

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 98 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 98

b) İyonlaşarak Çözünme

Bazı polar yapılı moleküller (HCl, HF, CH3COOH, H2SO4 vb.) ve iyonik katilar (NaCI, KBr, MgF2 vb.) suda iyonlaşarak çözünür. Suda iyonlaşarak çözünen bileşikler, anyon ve katyonların elektrostatik çekimle bir arada tutulduğu bileşiklerdir. Örneğin HCl, HF moleküllerinin ve NaCl iyonik katısının suda çözünmesi aşağıdaki gibidir.

Polar yapılı bileşikler (HCl, HF, CH3COOH, H2SO4 vb.), suda iyonlaşarak çözünürken su molekülleri ile hidrojen bağları oluşturur ya da dipol-dipol etkileşimde bulunur (Görsel 2.25).

İyonik maddeler suda çözünürken su moleküllerinin kısmi negatif kutupları katyonları, su moleküllerinin kısmi pozitif kutupları ise anyonları sararak çözücü-çözünen bağlarını oluşturur. Böylece çözünme gerçekleşmiş olur (Görsel 2.26). Her iyonik bileşik suda çözünemez. Bazıları da suda çözünür ancak %100 iyonlaşamaz.

TEKNOLOJİYİ KULLANIN

Soru: Farklı fiziksel hâldeki moleküllerin suda çözünme sürecinin açıklanmasında bilişim teknolojilerinden (animasyon, simülasyon, video vb.) yararlanınız. Araştırmalarınız sırasında siber güvenlik önlemlerine dikkat ediniz. İlgili videoya MEB’e bağlı EBA platformundaki eba linkine ait karekoddan ulaşabilirsiniz.

  • Cevap: Moleküllerin suda çözünme süreci, suyun polar yapısı sayesinde gerçekleşir. Polar moleküller, su molekülleriyle hidrojen bağı kurarak kolayca çözünür. İyonik bileşikler, suyun dipol yapısıyla iyonlarına ayrılır ve çözünür. Apolar moleküller ise suyla etkileşime girmekte zorlanır, bu yüzden çözünmeleri zordur. Bu süreçte sıcaklık ve çözeltideki madde miktarı da çözünme hızını etkiler.

10. Sınıf Ata Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 98 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!