10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 89
“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 89 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 89
♦ Karışımların belli bir sembol ya da formülleri yoktur.
♦ Karışımı oluşturan bileşenler arasında sabit oran bulunmaz. Bileşenler arasındaki oran değişebilir. Karışımdaki maddelerin oranı, karışımın özelliğini etkiler. Örneğin bir fincan çaya tek şeker veya üç şeker atılabilir. Böylece az şekerli veya çok şekerli çay elde edilmiş olur.
♦ Bileşenler kendi kimlik özelliklerini korur. Örneğin şekerli su (Görsel2.1) karışımında, şeker ve su kimyasal bir değişime uğramaz.
♦ Karışımlar tek fazlı veya çok fazlı olabilir. Örneğin şekerli su tek fazlı, sıvı yağ-su karışımı (Görsel 2.2) ve kum-su karışımı (Görsel2.3) iki fazlıdır.
♦ Karışımların kaynama noktası, erime noktası vb. ayırt edici özellikleri yoktur.
♦ Karışımların kütlesi bileşenlerin kütleleri toplamına eşittir. Ancak hacimleri, bileşenlerin hacimleri toplamına eşit olmayabilir.
KARIŞIMLARIN SINIFLANDIRILMASI
Karışımlarda bileşenlerin birbirinde dağılımı her zaman aynı değildir. Bazı karışımlarda bileşenler gözle görülebilirken bazılarında görülemez. Karışımdaki bileşenlerden miktarca daha fazla olan kısım genellikle dağıtıcı faz, miktarca daha az olan kısım dağılan faz olarak ifade edilir. Karışımlar, bileşenlerin birbiri içinde dağılımına göre homojen ve heterojen olarak iki grupta sınıflandırılabilir.
a) Homojen Karışımlar (Çözeltiler)
Bileşenlerin karışım içinde her yöne doğru eşit şekilde dağılması sonucunda oluşan karışımlara homojen karışım (çözelti) denir. Basit çözeltiler genellikle iki tür saf madde içerir. Çözeltide dağıtıcı faz çözücü, dağılan faz çözünen olarak ifade edilir. Bileşenlerin etkileşimi sonucunda çözeltiler tek fazlı bir görünüme sahip olur. Gazlar birbiriyle her oranda karışabilir ve tepkime vermediklerinde homojen karışım oluşturur.
Günlük hayatta kullanılmakta olan birçok çözelti vardır. Örneğin hava (Görsel2.4), tuzlu su, şekerli su, parfüm (Görsel2.5), kolonya, gazlı içecekler, tunç (bronz) eşyalar, madenî paralar (Görsel2.6), diş dolguları, serum günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan çözeltilerdir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Ata Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 89 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.