10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 23
“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 23 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 23
LABORATUVAR ETKİNLİĞİ 1.1.
ADI : DEMİR(II) SÜLFÜR BİLEŞİĞİNİN ELDE EDİLMESİ
AMAÇ : Kimyasal tepkimelerde bileşenler arasındaki kütle ilişkisini incelemek.
Kullanılacak Malzemeler
• Demir tozu
• Kükürt tozu
• İspirto ocağı
• Porselen kap
• 3 adet deney tüpü
• Spor
• Kıskaç
• Terazi
• Spatül
UYGULAMA
♦ 3,5 g demir (Fe) tozu ile 2 g kükürt (S) tozunu porselen bir kap içinde, spatül yardımıyla karıştırınız. Karışıma bir mıknatıs yaklaştırarak gözlem yapınız.
♦ Karışımın tümünü dikkatlice bir deney tüpüne aktarınız.
♦ Deney tüpünün ağzını bir mantarla sıkıca kapayınız.
♦ Deney tüpünü içindeki karışımla birlikte tartınız. Tartım sonucunu Tablo 1.2’ye not ediniz.
♦ Tüpün altına yerleştirdiğiniz ispirto ocağını yakınız. Reaksiyon başladığında tüpü alevden çekiniz ve soğumaya bırakınız.
♦ Tüp tamamen soğuduktan sonra tekrar tartınız ve tartım sonucunu Tablo 1.2ye not ediniz. Deney tüpünü dikkatlice kırınız. Bir mıknatıs yaklaştırarak gözlem yapınız.
♦ Tablodaki demir ve kükürt miktarları için aynı işlem basamaklarını tekrarlayınız.
Soru: Başlangıç tartımlarınızla deney sonundaki tartımlarınız arasında nasıl bir ilişki var? Bu ilişkiden çıkaracağınız sonuç nedir?
- Cevap: Başlangıç ve son tartım aynı olmalıdır, çünkü tepkimede madde kaybı olmamalıdır. Bu da kütlenin korunduğunu gösterir.
Soru: Deneylerde elde edilen maddelerin görüntüsü aynı mı?
- Cevap: Hayır, elde edilen madde, demir ve kükürtün karışımı olan demir sülfürdür, farklı bir bileşik olduğu için görüntüsü de farklıdır.
Soru: Deneyin sonucunu nasıl yorumlarsınız?
- Cevap: Demir ve kükürt tepkimeye girerek demir sülfür bileşiğini oluşturur. Bu, kimyasal bir değişimdir ve kütle korunur.
Soru: İlk tartım ve son tartım arasında fark varsa bunu nasıl yorumlarsınız?
- Cevap: Fark varsa bu, sistemin açık olduğunu veya maddelerin kaçtığını gösterir. Deney kapalı bir sistemde yapılmalıdır.
Soru: Tüpün ağzına tıpa takma nedenini açıklayınız.
- Cevap: Tepkime sırasında gazların kaçmasını engellemek ve kütlenin korunmasını sağlamak için tüpün ağzına tıpa takılır.
10. Sınıf Ata Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 23 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.