Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Ata Yayınları

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 193

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 193 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 193

YENİLEBİLİR YAĞLARIN SAĞLIK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Yağlar, vücut için gerekli mineralleri ve vitaminleri içeren gıda maddeleridir. Gerektiği miktarda ve doğru biçimde tüketildiklerinde vücuda olumlu etkide bulunur. Doğru kullanılmadıklarında sağlığa zararlı etkileri olur. Yağlar, trans ya da cis yapıda yağ asidi içerebilir. Trans yağ asidi içeren yağlara trans yağ denir. Trans yağların erime noktası, vücut sıcaklığının üzerinde bir değere sahiptir. Bu nedenle trans yağlar vücutta katı hâlde bulunur.
Trans yağlar, margarinin hidrojenlenme yöntemiyle elde edilmesi sırasında yağların yüksek sıcaklıklara kadar ısıtılmaları durumunda ya da kızartma yağlarının çok defa kullanılmaları sonucunda oluşmaktadır. Gıdalardaki trans yağ asitleri, cis yapıdaki izomerler gibi kolay sindirilemez. Trans yağlar kanser, obezite, kısırlık, Alzheimer, Parkinson, anne sütü kalitesinde düşüş, karaciğer fonksiyonlarında bozulma, diyabet, düşük ve kalp damar hastalıklarına neden olur.
Trans yağ asitleri; restoranlardaki kızartmalar, büfe yiyecekleri ve marketlerde satılan hazır gıdalarda fazla miktarda bulunur. Sağlık açısından bu gıdalar az tüketilmelidir. Gıda maddesi satın alınırken içinde trans yağ olup olmadığının belirlenmesi için ambalaj etiketindeki içindekiler bölümü okunmalıdır. Bazı ürünlerde trans yağ ifadesi yerine aynı anlama gelen hidrojene nebati yağ ifadesi de bulunabilmektedir.
Yağlar evde kullanılırken 180 °C’den yüksek sıcaklıklara ısıtılmamalıdır. Kızartma yağları çok defa kullanılmamalıdır.

4.1 YAŞAM ALANIYLA İLİŞKİLENDİRİN

Soru: Market alışverişi (Görsel 4.69) yaptığınızı ve sağlığa uygun ürünler seçmek için ürün ambalajlarındaki içindekiler kısmını okuduğunuzu düşünün. Buna göre aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Soru: Hangi koruyucu maddeleri içeren ürünler alınmamalıdır?

  • Cevap: Paraben, sodyum sülfat, sodyum nitrat, sodyum nitrit.

Soru: Gıdalarda hangi lezzet artırıcı ve tatlandırıcı madde olmamalıdır?

  • Cevap: Monosodyum glutamat, aspartam.

Soru: Çocukların diş macununda hangi madde olmamalıdır?

  • Cevap: Florürlü.

Soru: Yağlarda hangi ifadenin bulunmasına dikkat edilmelidir?

  • Cevap: Trans (hidrojenize) yağ içermez.

TARTIŞIN, YORUMLAYIN VE KONUYU SONLANDIRIN

Soru: Her türlü ürünü satın alırken ambalaj etiketini okur musunuz? Okuduğunuzda nelere dikkat edersiniz? Bu ünite işlenirken sizde bazı farkındalıklar oluştu mu? Farkındalıklarınız neler oldu?

  • Cevap: Ambalaj etiketlerini okurken ürünün içeriğine, son kullanma tarihine, katkı maddelerine ve üretim yerine dikkat ederim. Ayrıca, sağlık üzerindeki etkileri ve alerjik reaksiyon riski taşıyan bileşenlere odaklanırım. Bu ünite işlenirken, katkı maddelerinin sağlık üzerindeki etkileri ve bilinçli tüketimin önemi konusunda farkındalık kazandım. Artık satın aldığım ürünlerin doğal ve sağlıklı içeriklere sahip olmasına daha çok dikkat ediyorum.

10. Sınıf Ata Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 193 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!