Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Ata Yayınları

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 192

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 192 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 192

Günlük yaşamda en çok tüketilen sıvı yağlar; zeytinyağı, ayçiçeği yağı, mısır özü yağı ve fındık yağıdır.

a) Zeytinyağı

Zeytinyağı (Görsel 4.65), zeytinden elde edilen yağdır. Bu yağda doymamış yağ asitleri (omega 9) oranı fazladır. Zeytinyağı A, D, E ve K vitaminlerini; demir, fosfor, bakır, kükürt, potasyum ve magnezyum minerallerini içerir. Türk Standartları Enstitüsü (TSE), zeytinyağını natürel, rafine (işlenmiş) ve riviera olarak sınıflandırmıştır. Natürel (sızma yağ); boğazda acı bir tat bırakan, zeytinin kokusunun ve aromasının en yoğun hissedildiği yağdır ve rengi yeşile dönüktür. Soğuk ve sıcak tüketilebilir. Yoğun aroması nedeniyle genellikle salatalarda kullanılır. Riviera zeytinyağında yoğun aroma ve koku bulunmaz. Riviera zeytinyağı sıcak yemekler ve kızartmalar için daha uygundur. Zeytinyağı 240 °C’ye kadar yanmayan ve antioksidan özelliği olan bir yağdır.

b) Ayçiçeği Yağı

Ayçiçeği yağı (Görsel 4.66), ayçiçeği tohumundan elde edilen ve yüksek oranda doymamış yağ asitleri (omega 6) içeren bir sıvı yağdır. Ayçiçeği yağında A, D, E ve K vitaminleri bulunur. E vitamini bakımından oldukça zengin olan ayçiçeği yağı mineraller bakımından fakirdir. Ayçiçeği yağı ısıya dayanıklıdır ve 250 °C’ye kadar yanmaz.

c) Mısır Özü Yağı

Mısır özü yağı (Görsel4.67), mısır tanelerinden elde edilen ve yüksek oranda doymamış yağ asitleri (omega 6) içeren bir sıvı yağdır. Mısır özü yağı 235 °C’ye kadar ısıya dayanıklıdır. Genellikle kızartmalarda ve margarin üretiminde kullanılır.

ç) Fındık Yağı

Dünya fındık üretiminin %60 kadarı Türkiye’de gerçekleşmektedir. Türkiye’de üretilen fındığın %3-5 civarındaki miktarı yağ sanayisinde kullanılmaktadır. Fındıktan çıkarılan yağ (Görsel 4.68), doymamış yağ asitleri (omega 9) bakımından zengin bir sıvı yağdır. Fındık yağı 230 °C civarında yanmaya başlar. Fındık yağı yüksek oranda E, B2 ve B6 vitaminlerini içerir. Mineraller bakımından da zengin olan fındık yağında yüksek oranda potasyum, fosfor, magnezyum ve kalsiyum bulunur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ata Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 192 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!