10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 189
“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 189 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 189
HAZIR GIDALARDA KULLANILAN KATKI MADDELERİNİN SAĞLIK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Hazır gıdalarda kullanılabilecek katkı maddelerinin (koruyucular, renklendiriciler, tatlandırıcılar, emülsiyonlaştırıcılar vb.) bir standardı vardır ve bu standart, kanunlarla güvence altına alınmıştır. Hazır gıdalar, kanunların izin verdiği değerlerin üzerinde katkı maddesi içeremez. Bu nedenle güvenilir yerlerden alınan hazır gıdalar, fazla kullanılmadıklarında sağlık açısından bir sorun oluşmaz. Hazır gıdalar çok fazla tüketildiğinde içerdikleri katkı maddeleri nedeniyle sağlık sorunları oluşturabilir. Bazı yapay renklendiriciler tiroid tümörü, alerjik reaksiyonlar, cilt problemleri, DNA hasarı, iştahsızlık, mide bulantısı ve çocuklarda hiperaktiviteye neden olabilir. Tatlandırıcı maddeler sara (epilepsi), Parkinson, cilt hastalıkları, kansızlık, kalp büyümesi, Alzheimer ve başta kolon kanseri olmak üzere bütün kanser türlerine neden olabilir. Gıda koruyucular birçok kanser türü, beyinde tümör oluşumu, davranış değişiklikleri, cilt hastalıkları, halsizlik, karın ve baş ağrılarına neden olabilir.
Avrupa Birliği, gıdalarda kullanılan katkı maddelerinin her biri için bir kod belirlemiştir. Belirlenen kodların başında “E” harfi bulunmaktadır. E harfi bir kısaltma olup Europe (Avrupa) anlamına gelmektedir. Dünya genelinde bu kodlar kullanılarak katkı maddelerinin tanınması ile ilgili birliktelik oluşturulmuştur. E kodlarının oluşturulmasında Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Gıda Tarım Örgütü (FAO), Avrupa Birliği Bilimsel Gıda Komitesi (SCF) ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) birlikte çalışmıştır. Yapılan çalışmalarda gıda katkı maddeleri, temel işlevlerine göre sınıflanmıştır. Buna göre kodlar ve işlevleri:
1. Renklendiriciler E100-E199
2. Koruyucular E200-E299
3. Antioksidanlar E300-E399
4. Kıvam artırıcılar, emülgatörler E322-E500
5. Asit-baz sağlayıcılar E500-E599
6. Lezzet artırıcılar E600-E699
7. Antibiyotikler E700-E799
8. Parlatıcılar, gazlar, tatlandırıcılar E900-E927 olarak belirlenmiştir.
E kodlu katkı maddelerini içeren cips (Görsel 4.57), salam, sucuk, sosis (Görsel 4.58), hazır yiyecekler (Görsel 4.59), yumuşak şeker (Görsel 4.60) vb. gıda maddelerinin sağlık açısından olumlu ya da olumsuz etkisi hakkında bir genelleme yapılamaz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının uluslararası standartları dikkate alarak hazırladığı, “Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği”, 29 Aralık 2011 tarih ve 28157 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. Bu yönetmelikte gıda katkı maddelerinin gıdalarda ne şekilde kullanılacağı belirtilmiştir. Gıda üretimi yapan imalathaneler; Nisan 2022 tarihi itibariyle Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünden izin aldıktan sonra imalat yapabilir. Gerekli üretim izinleri alınıp hijyen kurallarına uyarak imalatı yapılan ürünlerin tüketiminde sağlık açısından zarar yoktur. Ancak bazı E kodlu gıda maddelerinin sürekli tüketimi sağlık açısından olumsuz etkide bulunabilir.
(Yazar tarafından kitap için hazırlanmıştır.)
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Ata Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 189 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.