Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Ata Yayınları

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 188

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 188 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 188

ç) Tatlandırıcılar

Gıda tatlandırıcıları orijinal aromayı korumak, farklı aroma vermek, lezzet artırmak gibi farklı nedenlerle kullanılır. Gıdalarda lezzet artırmak amacıyla en çok kullanılan madde, sağlık açısından zararlı etkisi olan monosodyum glutamattır. Gıdalara tatlı bir tat vermek amacıyla kullanılan tatlandırıcılar, doğal ve yapay olarak gruplandırılır. Doğal tatlandırıcılar, karbonhidrat grubu bileşikler olan şekerlerdir (Görsel 4.54). Son yıllarda doğal tatlandırıcıların kilo artışına neden olması, yapay tatlandırıcı kullanımının artmasına neden olmuştur. Yapay tatlandırıcılar, şeker tadında olup fazla kilo artışı yapmayan maddelerdir. En çok kullanılan yapay tatlandırıcılar aspartam, sakarin (Görsel 4.55), sukraloz ve neotamdır. Aspartam sağlığa zararlıdır.

d) Pastörizasyon

Mikroorganizmalardan arındırmak için besin maddelerine uygulanan ısıtma işlemine pastörizasyon denir. Pastörizasyon, ilk kez Louis Pasteur (Lui Pastör) tarafından gerçekleştirildiği için yönteme onun adı verilmiştir. Pastörize edilecek besin maddelerine 60 °C’den 100 °C’ye kadar ısıl işlem uygulanır. Daha sonra besin maddesi soğutulur. Isıl işlem sırasında ulaşılacak sıcaklık değeri, besin maddelerine göre farklılık gösterir. Pastörizasyon işlemi, mikroorganizmaları tamamen yok etmez. Bu nedenle pastörizasyon uzun süreli bir koruma sağlamaz. Pastörize edilmiş gıda maddelerinin buzdolabında saklanması ve birkaç gün içinde tüketilmesi gerekir.

e) UHT (Ultra High Temperature-Ultra Yüksek Sıcaklık) Yöntemiyle Sütün İşlenmesi

Besin maddelerinin ultra yüksek sıcaklıklarda işlenmesi yöntemine UHT denir. UHT genellikle sütün işlenmesinde kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde süt, 140-160 °C’ye kadar ısıtılır ve çok kısa bir süre bu sıcaklıkta tutulduktan sonra hızla soğutulur. Yüksek sıcaklıklarda sütteki bütün mikroorganizmalar öldüğü için UHT sütler daha uzun ömürlü (2-6 ay arası) olur. UHT sütlere sterilize süt de denir.

HAZIR GIDA ETİKETLERİNDEKİ ÜRETİM VE SON KULLANIM TARİHİNİN ÖNEMİ

Hazır gıdaların bir saklanma süresi vardır. Bu süre aşıldığında gıdalarda bozulma başlar. Bozulan gıdaların tüketilmesi sağlık açısından tehlikelidir. Bu nedenle hazır gıdalar alınırken gıdaların üzerindeki etiketlerde yazan üretim ve son kullanma tarihleri okunmalıdır (Görsel 4.56). Ürünlerin üzerindeki etikette SKT (son kullanma tarihi) veya TETT (tavsiye edilen tüketim tarihi) ibaresi bulunur. SKT, ürünün kullanılabileceği son tarihtir. TETT ise tavsiye edilen tarihtir ve ürün kontrol edildikten sonra kullanılmaya devam edilebilir anlamına gelir. Üç aydan kısa bir sürede tüketilmesi gereken ürünlerde TETT belirtilirken gün ve ay yazılır. Üç aydan on sekiz aya kadar tüketilmesi tavsiye edilen gıdalarda ay ve yıl, on sekiz aydan daha uzun süre kullanılabilecek olan gıdaların etiketinde ise sadece yıl yazılır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ata Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 188 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!