Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Ata Yayınları

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 185

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 185 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 185

c) Merhem

Merhem (Görsel 4.46); cilt yüzeyinde oluşan yara, yanık, alerji, enfeksiyon, böcek sokması vb. rahatsızlıklarda cilde uygulanan bir ilaç formudur. Merhemde ilacın etken maddesi yağda dağılır. Kullanılan yağlar genellikle vazelin ve lanolindir. Merhem, belli bir yoğunluğu olan ve akışkan formdaki ilaçtır. Cilt yüzeyine sürüldüğünde etken madde deri tarafından emilir. Yağ içerdiği için cilde kolayca sürülebilir.

Ç) Şurup

Sıvı hâldeki bir ilaç formudur. Şurup (Görsel 4.47) formundaki ilaçlar; çözelti, süspansiyon ya da emülsiyon olabilir. Genellikle içilmeden önce çalkalanmaları gerekir. Yutma fonksiyonları gelişmemiş olan (bebekler ve çocuklar) ya da yutma zorluğu yaşayan hastalarda tercih edilen bir formdur.

Hastalıklardan korunma, teşhis veya tedavi amacıyla ihtiyaç duyulan ilaçların doğru kullanılması önemlidir. Sağlık sorunlarında doktora gidilmeli ve doktor tarafından reçetelendirilen (Görsel 4.48) ilaçlar kullanılmalıdır. Doktor tarafından verilmeyen ilaçların kullanımı, daha kötü sağlık sorunlarına ya da hastalığın tedavisinin gecikmesine neden olabilir. Doğru ilaç kullanımı kadar ilaçların doğru dozda, zamanında ve gerekli görülen süre boyunca alınması da önemlidir. Doktor tavsiyesi olmadan kullanılan antibiyotik ve benzeri ilaçlar, bağışıklık sistemini baskılar. Gereksiz ve aşırı ilaç kullanımı (Görsel 4.49); ülser, mide kanaması, karaciğer yetmezliği vb. rahatsızlıklara neden olarak organlar üzerinde olumsuz etki gösterebilir.

Gereksiz ve aşırı ilaç kullanımının neden olduğu başka bir sorun da bu durumun ülke ekonomisine getirdiği ağır yüktür. Yapılan araştırmalar, ülkemizdeki kamu sağlık harcamalarının %40’ının ilaçlar için olduğunu göstermiştir. Sadece ihtiyaç duyulan ilaçların alınması ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlayacaktır. Kullanım süresi geçen ilaçlar, çevreye zarar vermeyecek biçimde imha edilmelidir.

TARTIŞIN, YORUMLAYIN VE KONUYU SONLANDIRIN

Soru: Yapay maddeler genellikle sağlığa zararlıdır. Neden?

  • Cevap: Yapay maddeler, genellikle kimyasal bileşenler içerir ve vücudun doğal yapısıyla uyumlu olmayabilir. Bu durum toksik etkilere, alerjik reaksiyonlara ve uzun vadede kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca, bazı yapay maddeler vücutta birikerek organlara zarar verebilir.

10. Sınıf Ata Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 185 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!