Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Ata Yayınları

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 184

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 184 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 184

İlaçlar; canlılarda olabilecek hastalıkların önlenmesi, teşhisi ve tedavisi amacıyla kullanılan maddelerdir. İlaçlar, vücutta gerçekleştirdikleri kimyasal reaksiyonlar sonucunda etkilerini gösterir. İlaçların etkileri kullanım sıklığı, dozu ve uygulamada kullanılan formuna bağlıdır.

İLAÇLARIN FARKLI FORMLARDA KULLANILMASININ NEDENİ

Bazı ilaçlar lokal uygulanır ve sadece uygulandığı bölgede etkisini gösterirken bazı ilaçlar kana karışıp dokulara yayılarak tüm vücuda etki eder. İlaçlar uygulanırken farklı formlarda kullanılabilir. İlaçların farklı formlarda kullanılmasının bazı nedenleri;

♦ Etkisini en iyi şekilde göstermesini sağlamak,
♦ Hastanın durumuna uygunluk (bilinç kapalılığı, bulantı hâli vb.),
♦ Hızlı ve yavaş etki oluşturmak,
♦ Hastanın yaşına uygunluk,
♦ Kan yoluyla vücuda yayılmasını sağlamak,
♦ Sadece uygulanan bölgede etki göstermesini istemektir.

İlaçların farklı formlarından bazıları; hap, iğne, merhem ve şuruptur.

a) Hap

Ağızdan alınan tüm katı hâldeki ilaçlara (tablet, draje, kapsül vb.) genel olarak hap (Görsel 4.44) denir. Etken maddelerin tozlaştırılıp karıştırıldıktan sonra sıkıştırılmasıyla ya da toz hâlde bir kapsüle konulmasıyla oluşturulan ilaç formudur. İlaçların büyük çoğunluğu genellikle hap formundadır. Hap formundaki ilaçlar farklı şekillerde ve renklerde olabilir. Farklı şekil ve renkler, ilaçların birbirinden ayırt edilmesinde kolaylık sağlar. Hap formu genellikle yetişkinlerin kullanacağı bir formdur. Hap formunda olan ilaçların parçalanmadan bütün hâlde alınması gerekir. Hapların bazıları midede, bazıları bağırsaklarda çözünür. Çözünme olayından sonra ilacın etken maddesi kana geçer ve etki edeceği bölgeye taşınır. Hapların kana geçmesi, sıvı formdaki ilaçlar kadar hızlı değildir.

b) İğne

Hasta; ağızdan ilaç alamadığında, ilaçtan hızlı bir etki beklendiğinde veya ilacın etken maddesinin mide ve bağırsak sıvılarından etkilenebileceği durumlarda iğne (Görsel 4.45) formunda ilaçlar kullanılır. Bir ampul ya da cam şişede bulunan sıvı hâldeki ilaç, enjektöre çekildikten sonra enjektörün ucundaki iğne yardımıyla deri altı, kas içi veya damar yoluna verilir. Emiliminin yavaş gerçekleşmesi istenilen ilaçlar, deri altına verilir. Heparin ve insülin iğneleri deri altına yapılır. Deri altı enjeksiyonu için en uygun bölge karındır. Deri altı enjeksiyonlarda parmakla basma ve ovma hareketleri yapmak uygun değildir. Kas içi, kan damarları açısından zengin olduğu için emiliminin hızlı olması istenilen ilaçlar, kas içine enjekte edilir. Kas içi enjeksiyonlar kalça, omuz ve baldırdan yapılabilir. En hızlı şekilde dolaşım sistemine ulaşması istenen ilaçlar ise bilek içi veya dirsek içinden damar yoluna yapılır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ata Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 184 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!