Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Ata Yayınları

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 181

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 181 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 181

İpek, keten, pamuk, yün, kaşmir, kenevir vb. doğal liflerden üretilen tekstil ürünleri, polimerlerden üretilen tekstil ürünlerinden daha sağlıklıdır. Polimer maddelerin kullanımının yaygınlaşmasıyla doğal tekstil ürünlerinin yerini suni tekstil ürünleri almıştır. Akrilik, polyester, naylon, lateks, viskon, polar vb. lifler sentetiktir. Bu liflerden üretilen tekstil ürünlerinin daha çok tercih edilmesinin birçok nedeni vardır. Leke tutmama, yanmazlık, buruşmama, yıpranmaya karşı dayanıklılık, ekonomik olma vb. özellikler suni tekstil ürünlerine üstünlük kazandırmaktadır. Ancak bütün bu yararlı özelliklere karşı suni tekstil ürünlerinin insan sağlığına zararlı etkileri vardır. Vücudun hava almasını engeller ve terlemeye neden olurlar ancak teri emmezler. Alerjik reaksiyonlar oluşturabilir ve kaşıntılara neden olurlar. Ayrıca üretimleri aşamasında kullanılan kimyasallar nedeniyle toksik ve kanserojen etkileri vardır. Bu nedenle özellikle vücutla teması olan tekstil ürünlerinde doğal olan liflerden üretilen kumaşlar (Görsel 4.32) ve örgü ipleri (Görsel 4.33) tercih edilmelidir.

Kullanılmayan atık malzemelerden dönüştürülebilir olanların çeşitli yöntemlerle ham madde olarak üretim sürecine kazandırılmasına geri dönüşüm denir. Geri dönüşüm sayesinde doğal kaynaklar korunur, çevre kirliliği önlenir, ekonomiye katkı sağlanır, enerji tasarrufu yapılmış olur. Polimer, kâğıt, cam ve metal maddelerin geri dönüşümü yapılabilir. Geri dönüşümü yapılan maddelerin ambalajlarında geri dönüşüm sembolü bulunur (Görsel 4.34). Kullanılmayan maddeler, çöp yerine ilgili geri dönüşüm kutusuna atılmalıdır (Görsel 4.35).

Metallerin geri dönüşümü, ham maddelerinden üretimine göre daha ekonomiktir. Metaller geri dönüştürüldüğünde doğal kaynaklar korunur, zararlı gazların ve diğer atıkların çevreye salınımı azalmış olur. Değerli metallerden olan altın, platin ve gümüş geri dönüşüm ile ekonomiye kazandırılır. Geri dönüşümü en çok yapılan metaller; demir, alüminyum, bakır, kurşun, çinko ve kalaydır. Geri dönüşüm, tüm dünyada önemli bir iş alanı hâline gelmiştir. Metal geri dönüşümü, ülkemizde de önemli bir istihdam sağlamaktadır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ata Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 181 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!