Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Ata Yayınları

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 176

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 176 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 176

b) Kireç Kaymağı

Kireç kaymağı (Görsel 4.13), kalsiyum hidroksit süspansiyonundan klor gazı geçirilerek elde edilir. Kimyasal adı kalsiyum hipoklorittir (Ca(OCl)2). Kireç kaymağı suda bekletildiğinde hipokloröz asit (HClO) oluşur. Zayıf bir asit olan hipokloröz asit, güçlü oksidan özelliği sayesinde mikroplara karşı etkili bir dezenfektandır. Hipokloröz asit, tüm memelilerde vücudu bakteri ve virüslere karşı korumak ve iyileştirmek için beyaz kan hücreleri tarafından üretilir. Hipokloröz asit suda çözündüğünde hipoklorit anyonu oluşur. Çamaşır sularının da etken anyonu olan hipoklorit, kireç kaymağının ağartma ve dezenfeksiyon etkisi göstermesini sağlar.

Temiz ve hijyenik olması için eskiden duvarlara kireç kaymağı sürülür ve bu işleme badana denirdi. Ağaçların gövdesine kireç kaymağı sürülerek (Görsel 4.14) böceklerin ağaca zarar vermesi engellenir. Reçel yapımında da kullanılan kireç kaymağı, yumuşak meyvelerin bütünlüğünü korumasını ve dağılmamasını sağlar.

POLIMERLEŞME OLAYI

Birçok basit molekülün kovalent bağlarla bir araya gelerek oluşturduğu büyük moleküllere polimer, meydana gelen tepkimeye de polimerleşme tepkimesi denir. Polimeri oluşturan basit moleküllere mo- nomer denir. Polimer ve monomer kavramları Latinceden dilimize yerleşmiştir. Latincedemer, yapı (tekrar eden birim); poli, çok; mono ise tek anlamındadır. Bu durumda monomer tek yapı, polimer ise çoklu yapı demektir. Polimerlerde tekrar eden birim (monomer) aynı (Görsel 4.15) olabildiği gibi farklı (Görsel 4.16) da olabilir. Genellikle karbon ve hidrojen elementlerinden oluşan polimerler başka elementler de içerebilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ata Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 176 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!