10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 175
“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 175 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 175
Diş macunlarında bulunan bazı maddeler; diş minesini koruyucu etkisi olan florür, macunun nemli kalmasını sağlayan gliserol ve sorbitol, nazik aşındırıcılar (kalsiyum karbonat, magnezyum karbonat, sudan arındırılmış silisyum vb.), macuna yoğunluk kazandıran mineral kolloidler, köpürmeyi sağlayan sodyumlauril sülfat (SLS) ve diş çürümesine neden olmayan tatlandırıcılardır. Renklendiriciler ise sadece ürünün albenisini artıran maddelerdir. Florür, SLS vb. diğer kimyasallar ağız yoluyla kan dolaşımına geçerek vücuda zararlı etkide bulunabilir. Bu nedenle macunların yutulmaması ve diş fırçalandıktan sonra ağzın su ile iyice çalkalanması gerekir.
HİJYEN AMACIYLA KULLANILAN TEMİZLİK MADDELERİ
Sağlığı korumak ve sağlıklı yaşamaya devam etmek için temizlikle ilgili alınması gereken önlemlerin ve yapılması gereken uygulamaların tümüne hijyen denir. Hijyenik olmak, her bireyin çocukken kazanması gereken davranışlardandır. Kişisel hijyen kadar çevre hijyeni de önemlidir. Yaşanan ortamın, yiyecek ve içeceklerin, kullanılan malzemelerin hijyenik olması sağlık açısından önemlidir. Hijyen sağlamak için temizlikte kullanılan en önemli madde sudur (Görsel4.11). Suyun tek başına yeterli olmadığı durumlarda çamaşır suyu, kireç kaymağı vb. yardımcı maddelere ihtiyaç duyulur.
a) Çamaşır Suyu
Çamaşır suları (Görsel 4.12), temizlikte ve hijyen sağlamakta en çok kullanılan maddelerdendir. Mikrop öldürücü ve dezenfekte edici özelliklerinden dolayı genellikle tuvalet ve banyo temizliğinde kullanılır. Bunun dışında ağartıcı etkileri de vardır. Çamaşır sularının etkisi, oksitleyici özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Diğer oksitleyici maddeler gibi çamaşır suları da proteinleri parçalar ve hücreye zarar verir. Bu nedenle çamaşır sularının ciltle temas ettirilmesi sakıncalıdır.
Klorlu ve oksijenli olmak üzere iki tür çamaşır suyu vardır. Çamaşır suyu olarak en yaygın kullanılan madde, sodyum hipoklorittir (NaClO). Sodyum hipoklorit, tuz ruhu ile karıştırılırsa zehirli bir gaz olan klor gazı (Cl2) oluşturur. Hipoklorit anyonunun (ClO-) ömrü çok uzun değildir. Bulunduğu ortamın sıcaklığı, ışık miktarı, çözeltinin derişimi ve metallerle etkileşimine bağlı olarak bozunup klor gazını oluşturur. Oluşan klor gazı ortamdan ayrılırken çamaşır suyu da etkisini kaybetmiş olur. Ayrıca klor, çamaşırların rengini ağartırken yıpranmasına da neden olur. Bunun dışında sodyum perborat monohidrat (NaBO3. H2O), hidrojen peroksit (H2O2) gibi oksijenli çamaşır suyu olarak bilinen ve klor içermeyen çamaşır suları da vardır. Oksijenli çamaşır sularının ağartıcı etkisi azdır. Bunlar çamaşırları yıpratmaz. Doğaya zararlı etkileri yoktur.
Boyalarda renk yapıcı olarak bilinen organik yapılı maddeler vardır. Bu organik maddelerdeki karbon atomları arasında çift bağlar bulunur. Çift bağlar, molekülün büyük dalga boylarında görünür ışığı soğurmasını sağlar. Böylece çift bağlar sayesinde madde renkli görünür. Çamaşır suyu ve diğer oksitleyici maddeler, karbon atomları arasındaki çift bağları kırar. Oluşan tek bağlar da ışığı soğurur ancak soğurulan ışığın dalga boyu, maddenin renkli görünmesine yetmez.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Ata Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 175 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.