10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 161
“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 161 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 161
b) Sodyum Klorür (NaCI)
Sodyum klorür, sofra tuzu olarak bilinir. Nötr bir tuzdur. Kaya tuzunda katı hâlde, deniz ve göllerde çözünmüş olarak bulunur. Yemeklerde lezzet verici olarak ve gıda sektöründe salamura amacıyla kullanılır. Kışın buzlanmayı önlemek için yollara serpilir. Vücudun elektrolit dengesini sağlar. Sağlıklı bir insanın sağlığını, fazla tuz tüketmesi kadar yetersiz miktarda tuz tüketmesi de olumsuz yönde etkiler. Sodyum klorür (Görsel 3.37), serumlarda izotonik çözelti olarak kullanılır. Diğer kullanım yerleri arasında cam, tekstil, seramik ve kâğıt üretimi vardır.
c) Sodyum Bikarbonat (NaHCO3)
Sodyum bikarbonat, bazik bir tuzdur. Yaygın adı karbonattır (kabartma tozu). Pastacılıkta hamur kabartmak amacıyla, diş plaklarının temizlenmesinde, bal arısı sokmalarında oluşan yangıyı gidermede, midedeki fazla asidin nötralize edilmesinde kullanılır. Sodyum bikarbonat (Görsel 3.38), bakliyatların haşlama suyuna katıldığında kolay pişmesini sağlar. Yanmış yemek kalıntısı bulunan bir tencereye su ile birlikte sodyum bikarbonat ilave edilip kaynatıldığında yanık kalıntısı temizlenir. Sodyum bikarbonat temizlik amacıyla da kullanılır. Kirli ve yağlı yüzeyleri temizler. Kötü kokuların giderilmesinde kullanılır.
ç) Kalsiyum Karbonat (CaCO3)
Kalsiyum karbonat bazik bir tuzdur. Yaygın adı kireç taşıdır.
Kayaçların yapısında bulunur. En yoğun bulunduğu kayaçlar; tebeşir, mermer, kireç taşı ve travertendir. Kalsiyum karbonatın kayaçlardaki varlığını tespit etmek için hidroklorik asit ya da sülfürik asit kullanılır. Suda çözünürlüğü çok azdır. En yoğun kullanım alanı inşaat sektörüdür. Kireç, çimento, tebeşir, cam ve seramik üretiminde kullanılır. Boya ve yapıştırıcı üretiminde kullanılır.
Pudra olarak kozmetik sanayinde ve katkı maddesi olarak E170 adıyla gıda endüstrisinde kullanılır. Kandaki fosforu idrar yoluyla atamayan böbrek hastaları için tıpta kullanılır. Kalsiyum karbonatın (Görsel 3.39) yüzeyinin parlatılmasıyla elde edilen pürüzsüz taş, mermer olarak bilinir.
d) Amonyum Klorür (NH4Cl)
Amonyum klorür (Görsel3.40), halk arasında nişadır olarak bilinir. Asidik bir tuzdur. Daha çok volkanik bölgelerde oluşur. Suda iyi çözünür. Metallerin lehimlenmesinde lehim taşı, tarımda suni gübre ve ekmek yapımında maya olarak kullanıldığı gibi hayvan yemlerinde, deri sektöründe, çinko-karbon pillerinde, öksürük şuruplarında da kullanılır. Amonyum klorür, karaciğerde toksik maddelerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.
Amonyum klorür, patlayıcı üretiminde ve döküm ocaklarının har- Görsel 3.40: Amonyum klorür (NH4CI) lanmasında da kullanılan bir tuzdur. Fazla dozajda kullanıldığında zararlı etki bırakabilir. Gözle temasında ciddi göz hasarlarına neden olabilir.
TARTIŞIN, YORUMLAYIN VE KONUYU SONLANDIRIN
Soru: Tuzların oluşum koşulları ile ilgili farklılıklar var mıdır? Türkiye’de üretilen tuzlar hangileridir? Yemek tuzlarına neden iyot katılır?
- Cevap: Tuzların oluşum koşulları farklıdır. Deniz tuzları deniz suyunun buharlaşmasıyla, kaya tuzları ise yeraltındaki tuz yataklarının çıkarılmasıyla elde edilir. Türkiye’de deniz tuzu, göl tuzu ve kaya tuzu üretilmektedir. Yemek tuzlarına iyot katılmasının nedeni: İyot, tiroit bezinin düzgün çalışması için gereklidir. İyot eksikliği guatr gibi sağlık sorunlarına yol açabilir, bu nedenle yemek tuzlarına iyot eklenir.
10. Sınıf Ata Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 161 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.