10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 160
“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 160 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 160
Asitlerin, aktif ve yarı soy metallerle tepkimeleri sonucunda metalin katyonu, asitten gelen anyonla birleşerek tuz oluşturur.
Tuzların bazı genel özellikleri vardır.
♦ İyonik yapılı bileşiklerdir ve en küçük yapıları birim hücrelerdir.
♦ Oda koşullarında katı hâlde bulunurlar.
♦ Erime noktaları yüksektir.
♦ Kırılgan yapıdadırlar.
♦ Saf maddelerdir.
♦ Suda iyonlaşarak çözünürler.
♦ Katı hâlde elektriği iletmezler.
♦ Sulu çözeltilerinde veya eritildiklerinde elektrik akımını iletirler.
♦ Genellikle suda iyi çözünürler. Ancak bütün tuzların suda çözünürlüğü yüksek değildir. Örneğin NaCl, KCl, NaI, NaNO3 ve KNO3 suda iyi çözünürken CaCO3, AgCl ve PbI2 tuzlarının sudaki çözünürlükleri azdır.
♦ Tuzların sulu çözeltileri; nötr, asidik veya bazik özellik gösterebilir. Bu nedenle tuzlar; nötr, asidik ve bazik tuz olarak sınıflandırılır.
Nötr Tuz
Kuvvetli asit (HCl, HNO3, H2SO4 vb.) ve kuvvetli bazların (NaOH, KOH, Ba(OH)2 vb.) oluşturduğu tuzlar (NaCl, KNO3, BaCl2 vb.), nötr özellik gösterir. Nötr tuzların sulu çözeltilerinde pH = 7’dir.
Asidik Tuz
Kuvvetli asit (HCl, HNO3, H2SO4 vb.) ve zayıf bazların (NH3, Mg(OH)2 vb.) oluşturduğu tuzlar (NH4Cl, Mg(NO3)2 vb.), asidik özellik gösterir. Asidik tuzların sulu çözeltilerinde pH < 7’dir.
Bazik Tuz
Kuvvetli baz (NaOH, KOH, Ba(OH)2 vb.) ve zayıf asitlerin (HF, CH3COOH vb.) oluşturduğu tuzlar (NaF, CH3COOK vb.), bazik özellik gösterir. Bazik tuzların sulu çözeltilerinde pH > 7’dir.
BAZI TUZLARIN ÖZELLİKLERİ VE KULLANIM ALANLARI
a) Sodyum Karbonat (Na2CO3)
Yaygın adı çamaşır sodasıdır. Beyaz renkli ve kokusuz bir tuzdur. Sulu çözeltisi bazik özellik gösterir. Suda iyi çözünür. Sert sularda bulunan Ca2+ ve Mg2+ iyonlarıyla etkileşerek bu iyonları çöktürür. Bu nedenle suyu yumuşatmak amacıyla kullanılır. Sodyum karbonat (Görsel 3.36), çamaşır ağartılmasında, hazır gıdalarda pH düzenleyici olarak, deterjan ve cam üretiminde, kâğıt sanayisinde ve havuzların dezenfekte edilmesinde de kullanılır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Ata Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 160 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.