Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Ata Yayınları

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 156

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 156 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 156

3.3.2. ASİT VE BAZLARLA ÇALIŞIRKEN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Asit ve bazların geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır. Asit ve bazlar kullanım yerine göre fayda sağlamakla birlikte kullanım koşulları sonucunda zararlı da olabilir. Bu nedenle asit ve bazlar kullanılırken gerekli sağlık ve güvenlik önlemleri alınmalıdır.

a) Evsel Kimyasallar

Asit ve bazlar temizlikte yaygın olarak kullanılan maddelerdir. Ayrı ayrı kullanımlarında önemli etkileri vardır. Karıştırıldıklarında etkilerinin artacağı düşüncesi oluşabilir. Oysaki asit ve bazların karıştırılmaları sonucunda hızlı ve ısı veren bir tepkime gerçekleşir. Bu tepkimede patlama ve sıçramalar sonucunda ciltte yanma (Görsel 3.25) oluşabilir. Bazı asit ve bazlar karıştırıldığında zehirli gazlar açığa çıkar. Oluşan gazlar, solunum yollarına zarar verir ve zehirlenmelere (Görsel 3.26) neden olur. Bu nedenle evsel kimyasallar birbiriyle karıştırılmamalıdır. Örneğin tuz ruhu olarak bilinen hidroklorik asit (HCl) ve çamaşır suyunun (NaClO) karıştırılması oldukça tehlikelidir. Aşağıdaki gibi meydana gelen tepkime sonucunda oluşan klor gazı (Cl2), zehirli bir gazdır.

Amonyak (NH3), yüzey temizleme ve yağ çözme etkileri nedeniyle temizlikte oldukça yaygın kullanılır. Amonyak, hidroklorik asitle karıştırıldığında amonyum klorür oluşur. Aşağıda verilen tepkime sonucunda oluşan amonyum klorür (NH4Cl) beyaz renkli bir tuzdur. Zehirli etkisi vardır ve yutulduğunda organlara zarar verebilir. Ciddi göz hasarları oluşturabilir.

Mutfakta kullanılan eşyalar zamanla kireçlenebilir, paslanabilir veya yağlanabilir. Çaydanlık, çeşme suyuna sertlik veren Ca2+ ve Mg2+ iyonları nedeniyle zamanla kireçlenir. Bardaklarda çay lekesi, kızartma tavalarında yağ kalıntıları, su bardaklarında kireç lekeleri, çatal ve kaşıklarda kireç veya pas lekeleri oluşabilir. Kireç ve pas lekelerinin giderilmesinde genellikle hidroklorik asit (tuz ruhu), yağ lekelerini çözmek için de amonyak kullanılır. Bu asit ve bazlar kullanıldığında sağlık açısından zararlı etki yapabilir. Mutfak gereçlerindeki kireç kalıntılarını gidermek için tuz ruhu yerine sirke kullanılabilir. Sirke, asetik asidin seyreltik bir çözeltisidir. Sağlık bakımından zararlı etki göstermediği için metal eşyalardaki kirecin temizlenmesinde ve metallerin parlatılmasında sirke kullanılabilir.

Karbonat olarak bilinen ve hamur işlerinin kabartılmasında kullanılan sodyum bikarbonat, yağlı yüzeyler için iyi bir temizleyicidir. Leke çıkarıcı olarak da kullanılan karbonat, çay ve kahve fincanlarındaki lekeleri çıkarır. Mutfak eşyalarının temizlenmesinde zararlı kimyasallar yerine zararsız kimyasallardan yararlanılabilir. Kimyasallardan yararlanılırken bunların kanserojen, yakıcı, tahriş edici ve toksik etkileri olduğu unutulmamalıdır. Asidik ve bazik maddelerin kullanımından sonra temas ettikleri yüzeyler bol su ile yıkanmalıdır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ata Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 156 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!