Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Ata Yayınları

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 137

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 137 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 137

♦ Bazlar kırmızı turnusolün rengini maviye çevirir.
♦ Asitlerle nötralleşme tepkimesi gerçekleştirerek tuz oluşturur.
♦ Amfoter metallerle tepkimeye girerek hidrojen gazı çıkışına neden olur.
♦ Ciltte kayganlık hissi oluşturur. Örneğin kireç, sabun (Görsel 3.8), deterjan, amonyak, çamaşır suyu, yumurta akı, maden suyu, kabartma tozu, çamaşır sodası, diş macunu (Görsel 3.9), tıraş köpüğü ve lavabo açıcılar bazik özellikleri nedeniyle ciltte kayganlık hissi oluşturur.

Kabartma tozunun bulunmadığı dönemde hamurlara kül suyu (Görsel 3.10) eklenirdi. Kül suyu, kurabiye ve tatlıların daha iyi kabarmasını ve kıtır kıtır olmasını sağlardı. Bunun nedeni külün kabartma tozu gibi bazik özellik taşımasıdır.

Odunun yanması sonucunda kalan kül, su ile karıştırılıp ısıtıldığında bazik bir çözelti elde edilir. Kül, çöktürülerek çözeltiden ayrıldıktan sonra elde edilen çözelti, hamurlarda ve temizlikte kullanılabilir. Elde edilen kül suyu, pH değerinin yüksek olması nedeniyle tahriş edicidir. Bu nedenle temas sırasında eldiven kullanılmalıdır.

a) İndikatörler

Maddelerin asit ve baz olarak ayırt edilmesinde tadına bakmak ve temas etmek her zaman için mümkün değildir. Asit ve bazların ayırt edilmesinde kullanılan tehlikesiz yöntemler de vardır. Asit ve bazların belirlenmesinde indikatörlerden faydalanılır. Temas ettirildikleri bir maddenin asidik veya bazik olma durumuna göre belli pH aralıklarında renk değiştiren, zayıf organik asit ya da bazlara indikatör denir.

Kırmızılahana, demlenmiş çay, kırmızı üzüm suyu, lavanta, gül yaprağı, ortanca çiçeği, kuşburnu, çilek, soğan kabuğu, kiraz gibi bazı maddeler doğal indikatördür. Örneğin demlenmiş çaya limon suyu eklendiğinde çayın rengi açık sarı, karbonat eklendiğinde ise koyu kahverengi olur.

Çayın bu özelliğinden yararlanan bazı işletmelerde, çayın daha demli gözükmesi için çaya karbonat katıldığına tanık olanlar vardır. Ortanca çiçeği (Görsel 3.11), asidik toprakta yetiştiğinde beyazla mavi arasında, bazik toprakta yetiştiğinde pembe tonlarında bir renk alır. Kırmızılahana da doğal bir indikatördür. Kırmızılahana salatasına limon ya da sirke eklendiğinde koyu kırmızı, karbonat eklendiğinde ise yeşilimsi bir renk oluştuğu görülür.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ata Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 137 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!