Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Ata Yayınları

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 136

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 136 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 136

♦ Asitler suda iyonlaşarak çözünür. Bu nedenle asitlerin sulu çözeltileri, elektrik akımını iletir.
♦ Mavi turnusolün rengini kırmızıya çevirirler.
♦ Sulu çözeltilerinde H+ veya H3O+ (hidronyum) iyonu oluştururlar. Çözeltideki H+ iyonu derişimi, 10-7 molardan büyük ve sulu çözeltilerinin pH’ı, 7’den küçüktür.
♦ Bazlarla nötralleşme tepkimesi gerçekleştirerek tuz oluştururlar.
♦ Asitler yakıcı, tahriş edici ve zehirlidir. Ciltle temas ettiklerinde yanma ve kaşınmaya neden olurlar. Örneğin karıncaların (Görsel 3.4) salgısında formik asit bulunur. Bu nedenle karıncalar ciltle temas ettiğinde ciltte, yanma ve kaşınma olur. Bal arılarının da salgısında asit bulunur. Bal arıları, iğneleri vasıtasıyla salgılarını insan vücuduna bıraktıklarında vücutta şiddetli yanma ve kaşınma oluşur. Çıyanların (Görsel 3.5) salgılarında hidrojen siyanür bulunur. Hidrojen siyanür, zehirli bir asittir. Bu nedenle çıyan sokmaları, ölüme götürecek kadar tehlikeli sonuçlara neden olur.

Asitlerin aşındırma özelliği yaşam için önemlidir. Proteinlerin sindirimi, midedeki hidroklorik asit (HCl) sayesinde gerçekleşirken fazla asitli yiyecek tüketimi dişlere zarar verir.

Doğada bulunan birçok madde bazik özellik gösterir. Yeşil yapraklı bitkilerin büyük çoğunluğu, yumurta akı, hardal, maden suyu, kireç gibi birçok madde baz içerir. Bazlar; deterjan, lavabo açıcı, sabun, ilaç, diş macunu, kabartma tozları, tıraş köpükleri ve bazı yiyeceklerin üretiminde kullanılır. Bazların genel özellikleri şunlardır:

♦ Bazların tadı acıdır. Biber (Görsel3.6), hardal (Görsel 3.7) vb. birçok maddedeki acı tadın nedeni içerdikleri bazdır.
♦ Bazlar suda iyonlaşarak çözünür. Bu nedenle bazların sulu çözeltileri, elektrik akımını iletir.
♦ Sulu çözeltilerinde OH- (hidroksit) iyonu oluşturur. Çözeltilerindeki OH- iyonu derişimi, 10-7 molardan büyük ve sulu çözeltilerinin pH’ı 7’den büyüktür.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ata Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 136 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!