10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 135
“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 135 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 135
Asit kavramı, ekşi anlamına gelen Latince acidus (asidus) kelimesinden türetilmiştir. Asitler, organik ve anorganik olarak sınıflandırılır. Organik asitlerin yapısında karboksil (-COOH) grubu bulunur. Anorganik asitler suda daha fazla iyonlaşabildikleri için organik asitlere göre daha kuvvetlidir. Günlük hayatta asit özelliği gösteren çeşitli maddelere rastlamak mümkündür. Asitlerin bazı belirgin özellikleri vardır. Bu belirgin özellikler, asidik özellik gösteren maddelerin tanınmasını ve diğer maddelerden ayırt edilmesini sağlar. Asitlerin genel özellikleri şunlardır:
♦ Asitlerin tadı ekşidir. Sirke (Görsel 3.2), limon (Görsel 3.3), portakal, greyfurt, erik, üzüm, elma, domates vb. birçok maddenin tadı; içerdiği asitten dolayı ekşidir. Birçok gıda maddesinin doğal yapısında bulunan asitler, birçok maddenin de üretiminde kullanılır (Tablo 3.1).
♦ Asitler aşındırıcı özellik gösterir. Aktif metallerle hidrojen gazı ve yapısında karbonat grubu bulunan bileşiklerle karbon dioksit gazı oluştururlar. Bu nedenle metal kaplarda saklanmaları ve mermer gibi karbonat içeren bileşiklerle temas etmeleri durumunda aşınmalara neden olurlar.
Mermer (kalsiyum karbonat) üzerine dökülen limon suyunun mermerin üzerinde bıraktığı beyaz leke, aşınma sonucunda oluşan kalsiyum oksittir (CaO).
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Ata Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 135 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.