10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 122
“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 122 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 122
SINIF UYGULAMASI
Soru: Aşağıdaki tabloda belirtilen çözeltilerin hazırlanabilmesi için gerekli olan çözücü ve çözünen miktarlarını hesaplayınız.
- Cevap:
TEKNOLOJİYİ KULLANIN
Soru: Karışımların ayrılmasında kullanılan tekniklerin açıklanmasında bilişim teknolojilerinden (animasyon, simülasyon, video vb.) yararlanınız. Araştırmalarınız sırasında siber güvenlik önlemlerine dikkat ediniz. İlgili videoya MEB’e bağlı EBA platformundaki eba linkine ait yandaki karekoddan ulaşabilirsiniz.
- Cevap:
Karışımların ayrılmasında kullanılan teknikler, bileşenlerin fiziksel özelliklerine dayanır ve aşağıda özetlenmiştir:
- Filtrasyon: Katı ve sıvı karışımlarının ayrılmasında kullanılır. Bir karışımdaki büyük katı tanecikler, filtre kâğıdı veya gözenekli bir malzeme ile sıvıdan ayrılır. Örneğin, çay yapraklarının süzülmesi.
- Damıtma (Distilasyon): Farklı kaynama noktalarına sahip sıvıların ayrılmasında kullanılır. Karışım ısıtılarak bileşenler sırasıyla buharlaştırılır ve daha sonra yoğuşturularak ayrı ayrı toplanır. Etil alkol ve su karışımının ayrılmasında yaygın olarak kullanılır.
- Buharlaştırma: Çözeltilerdeki sıvının buharlaştırılarak katı bileşenin ayrılması için kullanılır. Deniz suyundan tuz elde etmek için buharlaştırma yöntemi kullanılır.
- Yoğunluk Farkı ile Ayırma (Dekantasyon ve Ayırma Hunisi): Karışımda farklı yoğunluklara sahip sıvıların veya katı-sıvı karışımlarının ayrılmasında kullanılır. Ayırma hunisi, örneğin, su ve yağ karışımlarını ayırmak için etkilidir.
- Kristallendirme: Bir çözeltiden saf katı maddelerin elde edilmesi için kullanılır. Çözeltideki çözünen madde, sıcaklığın düşürülmesi veya çözücünün buharlaştırılmasıyla kristal formunda çökeltilir. Şeker veya tuz çözeltilerinden saf kristaller elde etmek için kullanılır.
TARTIŞIN, YORUMLAYIN VE KONUYU SONLANDIRIN
Soru: Deniz suyunun bileşenlerine ayrılmasında öğrenilen yöntemlerden hangileri kullanılabilir?
- Cevap: Deniz suyunun bileşenlerine ayrılmasında ayrımsal damıtma ve buharlaştırma yöntemleri kullanılabilir. Ayrımsal damıtma ile suyun buharlaştırılarak saf su elde edilmesi sağlanır. Buharlaştırma yöntemi ise deniz suyundaki suyun buharlaştırılmasıyla geriye kalan tuz ve diğer minerallerin ayrılmasında etkilidir. Ayrıca, çöktürme ve filtrasyon yöntemleri de belirli katı maddelerin ayrılması için kullanılabilir. Bu yöntemler, deniz suyundaki çözeltinin farklı bileşenlerini yoğunluk ve çözünürlük farklarına göre ayırmayı sağlar.
10. Sınıf Ata Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 122 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.