Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Ata Yayınları

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 109

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 109 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 109

Kış aylarında kara yollarında meydana gelen buzlanma, trafik akışının güvenliği açısından tehlike oluşturur. Buzlanmayı engellemek için yollara sodyum klorür, magnezyum klorür, kalsiyum klorür ve potasyum asetat tuzları serpilir (Görsel 2.34) ya da solüsyon püskürtülür (Görsel 2.35). Solüsyon olarak tuzların, ürenin, etilen glikolün ve bazı organik sıvıların çözeltileri kullanılır. Böylece donma noktası düşürülerek buzlanma engellenir.

Buzlanmanın engellenmesi için kara yollarına uygulanan işlemlerin kazaların önlenmesi bakımından olumlu etkisi olduğu gibi bazı olumsuz etkileri de vardır. Püskürtme yoluyla uygulanan etilen glikol; canlılarda merkezî sinir sistemi, solunum, böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarına neden olabilir.

Köprü ve viyadüklerde buzlanma daha yoğun olacağı için daha fazla tuz kullanılır. Klor iyonu içeren tuzlar korozif etkilidir. Sodyum klorür, magnezyum klorür, kalsiyum klorür vb. tuzlar; köprülerdeki ve taşıtlardaki metal aksama zarar verebilir. Tuzlar, asfalt ve betonun kimyasal yapısını bozarak aşınmasına neden olur. Özellikle kullanımı daha yaygın olan sodyum klorür tuzu, yer altı sularına karışarak sulardaki klor iyonu derişiminin artmasına neden olur. Klor iyonu derişimi fazla olan sularda insan ve çevre sağlığı açısından zararlı etki bırakan triklorometan oluşur. Sodyum iyonu derişiminin artması ise yapraklardaki klorofil yoğunluğunu düşürür.

Kara yollarındaki buzlanmayı engellemek için yapılan çalışmaların başka bir olumsuz etkisi de yüksek maliyetli olmasıdır. Bu nedenle zorunlu durumlar dışında zincir, kar lastiği vb. kişisel önlemler alınmalıdır.

YAŞAM ALANIYLA İLİŞKİLENDİRİN

Soru: Kara yollarında (Görsel 2.36) ve taşıtlarda buzlanmaya karşı alınabilecek önlemleri ve bu önlemlerin olumlu ve olumsuz etkilerini tartışınız. Tartışmalarınızı görgü kuralları çerçevesinde ve farklı fikirlere saygı göstererek gerçekleştiriniz. Ortak bir sonuç oluşturarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.

  • Cevap:

Soru: Kara yollarında buzlanmaya karşı hangi önlemler alınabilir?

  • Cevap: Kara yollarında buzlanmaya karşı tuzlama, kumlama ve kimyasal buz çözücüler kullanılabilir. Ayrıca, kış lastikleri ve zincirlerin kullanımı teşvik edilmelidir.

Soru: Buzlanmaya karşı alınabilecek önlemlerin olumsuz sonuçları nelerdir?

  • Cevap: Tuzlama yönteminin çevreye zarar verme riski vardır; su kaynaklarını kirletebilir ve yol yüzeylerinde aşındırmaya yol açabilir. Kimyasal çözücüler ise bitki örtüsüne ve hayvanlara olumsuz etkiler yapabilir.

Soru: Buzlanmaya karşı alınabilecek önlemlerin olumlu sonuçları nelerdir?

  • Cevap: Bu önlemler, sürücülerin güvenliğini artırır ve kazaları önler. Yolculukların güvenli ve sorunsuz geçmesini sağlayarak, trafik akışını düzenler ve kış koşullarında taşımacılığı kolaylaştırır.

10. Sınıf Ata Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 109 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!