10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 108
“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 108 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 108
b) Donma Noktası Alçalması
Saf su 1 atm basınçta 0 oC’de donmaya başlar ve donma süresince sıcaklık sabit kalır (Grafik 2.4). Saf suyun donmaya başladığı sıcaklık değerine donma noktası denir. Açık sistemde bulunan bir tuz çözeltisi, saf suya göre daha düşük bir sıcaklıkta donmaya başlar (Grafik2.5). Çözünen-çözücü etkileşimleri, çözücünün katı faza geçmesine engel olur. Açık sistemdeki çözeltilerde donma sürecinde sıcaklık sabit değildir. Çözelti doygun hâle geldiğinde donma sabit sıcaklıkta devam eder. Çözelti derişiminin artması, donma noktasının düşmeye devam etmesine neden olur. Buna donma noktası alçalması denir. Donma noktası derişime bağlı olarak değiştiği için koligatif özelliktir.
Donma noktası alçalması;
♦ Çözeltideki taneciklerin cinsine ve buna bağlı olarak moleküller arası çekim kuvvetine bağlıdır. İyonik maddelerin çözeltilerindeki donma noktası alçalması, aynı derişimdeki moleküler maddelerin çözeltilerindeki donma noktası alçalmasına göre daha fazladır.
♦ Çözelti derişimine bağlıdır. Çözelti derişiminin artması, donma noktasının düşmesine neden olur. İyonik çözeltilerde iyon derişimi arttıkça donma noktası düşer.
Günlük hayatta donma noktası alçalmasından yararlanılan birçok durum söz konusudur. Örneğin uçaklar özellikle kışın havalanmadan önce etilen glikol ya da monopropilen glikol püskürtülerek yıkanır (Görsel 2.32). Böylece atmosferdeki aşırı soğuk havanın neden olabileceği buzlanmaya karşı önlem alınır. Buzlanma, uçakların kanatlarının ağırlaşmasına ve kaldırma kuvvetinin azalmasına neden olur. Kışın arabaların radyatörlerindeki suya antifriz eklenerek (Görsel 2.33) suyun düşük sıcaklıklarda donmaya başlaması için önlem alınır. Antifrizdeki etilen glikol, suda çok çözünen ve uçucu olmayan bir sıvıdır. Bu nedenle su moleküllerinin katı faza geçmesini engeller. Antifriz eklenen bir çözeltinin donması için sıcaklığın daha fazla düşmesi gerekir. Donmayı engellemek için hava durumuna göre suya eklenen antifriz oranı artırılır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Ata Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 108 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.