10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 100
“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 100 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 100
Çözeltilerdeki çözünen miktarını belirten ifadelere derişim denir. Çözünen miktarının fazla olması çözelti derişiminin büyük olduğu anlamına gelir. Derişimi büyük olan çözeltiler derişik, küçük olan çözeltiler seyreltik olarak ifade edilir. Derişik bir sulu çözeltiye su eklenerek seyreltilebilir veya seyreltik bir çözeltinin derişimini arttırmak için bir miktar daha çözünen eklenebilir. Örneğin az demli bir çay (Görsel 2.27), çok demli bir çaya (Görsel2.28) göre seyreltik, çok demli bir çay ise az demli bir çaya göre derişiktir.
Herhangi bir çözeltiye göre derişik olarak ifade edilen bir çözelti, kendisindekinden daha fazla çözünen içeren başka bir çözeltiyle karşılaştırıldığında seyreltik olur. Örneğin 3 şekerli bir çay, tek şekerli çaya göre derişikken 5 şekerli çaya göre seyreltiktir. Çözünen miktarı; kütle, mol sayısı, hacim vb. farklı ölçü birimlerinde belirlenebilir. Ölçme yollarının farklılığından dolayı farklı derişim birimleri vardır.
Günlük hayatta birçok çözelti derişik ya da seyreltik olarak ifade edilir. Örneğin bazı meyve sularının ambalajlarında konsantre (derişik) ifadesi bulunur. Konsantre meyve suları suyla seyreltilerek tüketilir. Temizlikte kullanılan bazı sıvılar, şurup şeklinde bulunan bazı ilaçlar, çamaşır suları, tarım ilaçları vb. derişik çözeltidir ve bunlar su ile seyreltilerek kullanılır. Kolonya da etil alkolün derişik bir çözeltisidir. Bazı maddeler ise seyreltik kullanılır. Örneğin sirke, asetik asidin; serumlar ise şekerli ya da tuzlu suyun seyreltilmiş çözeltileridir.
Çözeltilerdeki çözünen oranı (derişim), farklı şekillerde ifade edilebilir. Kütlece yüzde, hacimce yüzde ve ppm, derişimin belirtilmesinde kullanılan ifadelerdendir.
a) Kütlece Yüzde Derişim
100 gram çözeltide çözünmüş olarak bulunan maddenin gram cinsinden miktarına kütlece yüzde derişim denir. Kütlece yüzde derişim aşağıdaki formülden hesaplanır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Ata Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 100 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.