10. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri Sayfa 98 Cevapları (Sözel) Meb Yayınları'na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri Cevapları Sayfa 98 (Sözel)

7. Aşağıdakilerden hangisi narh uygulamasının özelliklerinden biri değildir?

A) Fiyatların malın kalitesine göre tespit edilmesiB) Malın kalitesini belli bir düzeyde tutan uygulama olmasıC) Fiyatlar belirlenirken halkın alım gücünün dikkate alınmasıD) Esnafa ham madde teminini sağlamasıE) Haksız rekabetin önlenmeye çalışılması

  • Cevap: D

8. Sahibi bulunduğu bir mülkü toplumun yararına ebedî olarak tahsis eden yani vakfeden kişiye---, vakfedilen mala---denirdi. Vakfın işleyişini, amaçlarını anlatan ve vakfın tüzüğü kabul edilen---nin, kadının onayından geçmesi gerekirdi. Vakfın idarecisi olan---; vakıfla ilgiliidari, mali her türlü işlemden sorumluydu. Paragrafta boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A) Vâkıf - Mevkuf - Vakfiye - MütevelliB) Mevkuf - Vakfiye - Mütevelli - VâkıfC) Vakfiye - Mütevelli - Vâkıf - MevkufD) Mütevelli - Vâkıf - Mevkuf - VakfiyeE) Vâkıf - Mütevelli - Vakfiye - Mevkuf

  • Cevap: A

9. Osmanlı Devleti’nde bayındırlık ve imar faaliyetlerinin önemli bir kısmı vakıflar aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Aşağıdakilerden hangisi vakıf eserlerinden biri değildir?

A) MedreseB) TersaneC) İmarethaneD) ÇeşmeE) Cami

  • Cevap: B

10.I. Toplumsal birlik ve bütünlüğü sağlamasıII. Yaygın eğitim kurumu işlevi görmesiIII. Ortak bir kültür ve kimlik oluşturmasıYukarıdakilerden hangileri Osmanlı külliyelerinin fonksiyonlarından biri olarak gösterilebilir?

A) Yalnız IB) Yalnız IIC) Yalnız IIID) I ve IIE) I, II ve III

  • Cevap: E

11. “Bu pişirilen yemeklerden fukara olan herkese, ilim öğrenen medresenin talebelerine, söz konusu külliyede bulunan âlim ve salih kimselere, bu imarethaneye gelen ister fakir ister zengin olsun tüm misafirlere ikram edile... Bu arada muhtaç durumda olup da karnını doyurmak isteyen hiç kimseye engel çıkarılmaya.”Muhtaçlara Aşevi Vakfı VakfiyesindenYukarıdaki paragraf değerlendirildiğinde,I. İnsana hizmet anlayışı ön plandadır.II. İmarethane dinî bir kurumdur.III. Kişiler arasında ayrım yapılmamıştır.yargılarından hangilerine ulaşılamaz?

A) Yalnız IB) Yalnız IIC) I ve IID) II ve IIIE) I, II ve III

  • Cevap: B

12. Aşağıdakilerden hangisi vakıfların kurulmasında etkili olan değer yargılarından biri değildir?

A) SorumlulukB) İyilikC) ŞefkatD) BireysellikE) Yardımlaşma

  • Cevap: D

10. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri (Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İngilizce) Sayfa 98 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.