Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri (Sözel)

10. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri Cevapları Sayfa 54 (Sözel)

10. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri Sayfa 54 Cevapları (Sözel) Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri Cevapları Sayfa 54 (Sözel)

7. Daha önce yazılmış olan eserlerden yararlanılarak ortaya çıkarılan; matematik, coğrafya ve kartografya konularına yer verilen esere, konularla ilgili şekiller ve haritalar da konmuştur. Dünyayı kıtalara ayırarak ülkeleri belli bir sıralama izleyerek anlatır. Eserde yer verilen konu başlıklarını şu şekilde toparlamak mümkündür: Arzın Küre Oluşu Felekler ve Unsurlar, Kutuplar ve Daireler, Medarlar ve Mıntıkalar, Hakiki İklimler, Tul ve Arz Daireleri, Mevki Tayini, Mesafe Ölçüleri ve Mikyaslar, Cihetler ve Rüzgârlar, Kara ve Deniz Haritaları, Kara Haritalarının Yapılmasındaki Güçlükler. Bu parçada sözü edilen eser ve yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kitab-ı Bahriye – Piri Reis
B) Cihannüma – Katip Çelebi
C) Fransa Seyahatnamesi – Yirmisekizinci Çelebi Mehmet
D) Seyahatname – Evliya Çelebi
E) Avrupa Seyahatnamesi – Mustafa Sait Bey

  • Cevap: B

8. “Zuhûr eyledikte bizim kıyl u kâl §
Bin iki yüz otuz sekiz idi sâl (…) 1
Sıtanbul’a geçmiş idim salı gün
Cihan görmesün anın emsâli gün (kıyl u kâl: dedi kodu – sâl: yıl)
Bu dizelerden hareketle İzzet Molla’nın “Mihnet Keşan” adlı eseri için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Mesnevi nazım şekliyle yazılmıştır.
B) Seyahatname özelliği göstermektedir.
C) Keşan’a geldiği gün anlatılmaktadır.
D) Kişisel düşüncelere yer vermiştir.
E) Mekân ve zaman belirgindir.

  • Cevap: C

9. Yirmisekiz Çelebi Mehmet Efendi’nin kaleme aldığı, gezip ;g gördüklerini anlattığı sefaretnamesinde; dönemin Fransa’sı hakkında önemli bilgiler verilirken iki toplum arasındaki farklılıklar da Mehmet Efendi’nin bakışıyla anlatılmaktadır. m Sefaretname’de az da olsa mukayese yoluyla anlatımlara yer verilmiştir. Mukayese edilen yerleri, Paris’in saray ve bahçelerini, halı ve ayna imalathanelerini, seralarını, rasathane, matbaa, kilise, kale ve istihkâmlarını, opera ve apartmanları ile Parisli kadınları tasvir ettiği eseriyle Lale Devri’nin dinamiklerini oluşturmuş ve Osmanlı’da, Batı’ya ait sosyokültürel etkiler kısa sürede kendini göstermiştir. Bu parçadan hareketle “Fransa Sefaretnamesi” ile ilgili aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?

A) Öznel bir tavırla kaleme alınmıştır.
B) Karşılaştırmalı bir anlatım söz konusudur.
C ) Halkı bilgilendirme amacıyla yazılmıştır.
D) Dönemin Fransa’sı hakkında bilgiler içermektedir.
E) Bu eserle Osmanlı’nın Batı yaşantısı hakkındaki bilgisi artmıştır.

  • Cevap: C

10. Bunların vilayetlerinde büyük bir hastalık zuhur ettiğinde, başka vilayetlerden gelenler nice günler onlara karışma- yıp temas etmeksizin konuşup sohbet ederler… Toulon şehrinde de hastalık zuhur etmiş. Kendilerinin ziyade korkuları olduğundan gelen kimselere otuz kırk gün ve bazılarına daha ziyade geçmedikçe yanaşmazlar… Nazarto ya da karantina tabir ederler. Montepellier şehri içindeki milletin hastalıktan korkuları çok olduğundan ol mahal boş yer olup gelen gideni olmadığı için karantina etmeye münasip görmüşler… Bu nedenle kırk gün tamam oluncaya kadar ol sıkıntılı yerde kalındı. Bu parçadan hareketle Sefaretname türü ile ilgili aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?

A) Görülen yerler, izlenimler, yalın ve sürükleyici bir us- lupla anlatılır.
B) İlginç özelliklerin, dikkat çeken mekânların anlatımı öne çıkarılır.
C) Yaşanmış bir gerçek üzerine oluşturulur.
D) Tarihe kaynaklık eden metinlerdir.
E) Gezilen yerlerin geçmişi ve ticari yapısı hakkında bilgi verir.

  • Cevap: E

11. (I)17. yüzyılda yazılmış on iki ciltlik bir gezi kitabıdır. (II) Gerçekçi bir gözle izlenen olaylar, yalın ve duru, zaman zaman da fantastik bir anlatım içinde yazılmıştır. (III) Sıklıkla deyim kullanılmıştır. (IV) Olaylara çoğu defa alaycı bir tavırla yaklaşan Evliya Çelebi, bazen naklettiği olayları renklendirmek amacıyla uydurma haberler ve olaylar da ortaya atmış, okuyucunun ilgisini çekmek için aklın alamayacağı garip olaylara da yer vermiştir. (V) Şiir formunda yazılmıştır. Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangilerinde Evliya Çelebi’nin “Seyahatname” adlı eseri ile ilgili bilgi yanlışı vardır?

A) I ve II
B) I ve III
C) I ve V
D) II ve IV
E) IV ve V

  • Cevap: C

10. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri (Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İngilizce) Sayfa 54 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!