
10. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri Cevapları Sayfa 22 (Sözel)


10. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri Sayfa 22 Cevapları (Sözel) Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri Cevapları Sayfa 22 (Sözel)
7. Şiirlerinin en temel vasıfları sadelik, yalınlık ve sehlimüm- teni söyleyişlerdir. Onu ölümsüz kılan şey, hiç şüphe yok ki dili, gönlü ve sevgisidir. Hep “Sevelim, sevilelim.” dedi. Mevlana, “Ne olursan gel!” diyordu. Hacı Bektaş Veli ise “Gelin canlar, bir olalım!” diyordu. O da bu yolu takip etti.
“Ben yürürüm yane yane Aşk boyadı beni kane Ne akilem ne divane
Gel gör beni aşk neyledi” diye başlayan ilahisi meşhurdur.
Bu parçada sözü edilen sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yunus Emre
B) Kaygusuz Abdal
C) Süleyman Çelebi
D) Hoca Ahmet Yesevi
E) Pir Sultan Abdal
- Cevap: A
8. Aşağıdaki dörtlüklerden hangisinin türü yay ayraç içinde yanlış verilmiştir?
A) Eğer girer isen Hakk’ın yoluna Âşık isen bakma sağ u soluna Devlet kuşu şâyet konar koluna Kulluğa bel bağla, sultan bulunur (Nefes)
B) Bülbülüm altın kafeste Öter aheste aheste Ötme bülbül yârim hasta Ah neyleyim şu gönlüme Hasret kaldım sevdiğime (Türkü)
C) Dünyayı gezdim dolaştım Ayrılık gibi derd olmaz Tatlı canımdan usandım Ayrılık gibi derd olmaz (Koşma)
D) Şol cennetin ırmakları Akar Allah deyü deyü Çıkmış İslam bülbülleri Öter Allah deyü deyü (İlahi)
E) Saçımda siyahım var Bülbül gibi âhım var Göz gördü gönül sevdi Benim ne günahım var (Mâni)
- Cevap: C
9. Allah’ı övmek ve ona yalvarmak için söylenen şiirlere ilahi adı verilmektedir. Bu şiirlerde ağırlıklı olarak Allah’ın birliği, azamet ve kudreti, ona dair sevgi dile getirilir. Hem aruz hem de hece ile yazılan örnekleri bulunmaktadır. İlahiler tarikatlara göre farklı isimlerle adlandırılır. Bunlara Mevlevi tekkelerinde “ayin”, Gülşeni tekkelerinde “tapuğ”, Alevi-Bektaşi tekkelerinde “durak” adı verilir. Çoğunlukla Halveti tekkelerinde okunan ilahiler ise “nefes” terimiyle ifade edilir. Yunus Emre’ye ait “Ey padişah-ı Lemyezel Zat-ı ebed, hayy-ı ezel Ey lutfu bol, kahrı güzel
Kahrın da hoş, lütfun da hoş” dörtlüğü bu türe güzel bir örnektir. Bu parçada altı çizili sözcüklerden hangileri yer değiştirdiğinde parçadaki bilgi yanlışı düzeltilmiş olur?
A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) III ve IV
E) IV ve V
- Cevap: E
10. Dile yâr
Gör bir âfet dile yâr Ben sana vurulmuşum Ne istersen dile yâr Öldür beni yaşatma Verme beni dile yâr
Bu mâninin teması aşağıdakilerden hangisidir?
A) Aşk
B) Ölüm
C) Ayrılık
D) Buluşma
E) Gurbet
- Cevap: A
11. Kervanlar işlemez illerde kaldım Garip Mecnun gibi çöllerde kaldım Ne acap şiddetli yollarda kaldım Dört yanım işlemez kar oldu gitti Bu parçada kullanılan kafiyenin türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yarım
B) Tam
C) Zengin
D) Tunç
E) Cinaslı
- Cevap: A
10. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri (Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İngilizce) Sayfa 22 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.