10. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri Cevapları Sayfa 151 (Sözel)
10. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri Sayfa 151 Cevapları (Sözel) Meb Yayınları'na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri Cevapları Sayfa 151 (Sözel)
1. Paul Graham geliştirmiş olduğu “Anlaşmazlıklar Hiyerarşisi” ile bir tartışmada yaşanan anlaşmazlıklara çözüm bulmaya yönelik bir yol önermiştir. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi karşı bir argümanı daha sağlam bir gerekçe ile karşılar?
A) İddiaya karşı bir kanıt sunmadan sadece karşı çıkmakB) Söylenenden ziyade üsluba karşı çıkmakC) Tartışma konusuna değil de iddiayı ortaya atan kişiyi eleştirmekD) Herhangi bir kanıt sunmadan doğrudan kişiyi hedef almakE) Argümanın dayandığı ana fikri bulup onu çürütmek
- Cevap: E
2.I. İnsanın olay, varlık veya herhangi bir düşünceye dair bir anlayış geliştirmesiII. Doğru ya da yanlış bir yargı bildiren cümlelerIII. Belli kanıtlara dayanarak ortaya atılan yeni bir yargıVerilen tanımlar sırasıyla aşağıdaki kavramlardan hangisine karşılık gelir?
A) Önerme - görüş - argümanB) Önerme - argüman - görüşC) Görüş - önerme - argümanD) Argüman - görüş - önermeE) Görüş - argüman - önerme
- Cevap: C
3. Felsefede ileri sürülen bir görüş ya da sav için bir dayanak göstermek gerekir. Buna göre, felsefeyle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A) Varlığı bütün olarak ele alır.B) Eleştirici ve sorgulayıcıdır.C) Cevaplardan çok sorular önemlidir.D) Temellendirmeye dayalı bir düşüncedir.E) Çağın koşullarından etkilenir.
- Cevap: D
4. Doğruluk nedir? Bu soruyu kendi aklınıza dayanarak; “yanlış olmayan” şeklinde cevaplayabilirsiniz. Peki yanlış nedir? diye sorulsa aynı akıl, “Yanlış, gerçeklikle uyuşmayandır.” şeklinde felsefi bir cevap verebilir. Bir septik, “gerçeği” ulaşılabilen bir şey olarak görmediğinden, doğruluğu tartışmayı dahi kendi aklına aykırı bulacaktır. Klasik bilim anlayışı ise bu soruya olgusal bir perspektifle yaklaşarak; nesnelerin gerçekliğinin denetlenebilirliği üzerinden cevap üretecektir. Parçadan “doğruluk” kavramı ile ilgili çıkarılabilecek temel düşünce aşağıdakilerden hangisi olabilir?
A) Doğru bilgi, mümkün değildir.B) Doğru bilginin kaynağı akıldır.C) Doğru bilginin kaynağı konusunda farklı bakış açıları söz konusudur.D) Doğruluk ile ilgili ortak bir uzlaşı söz konusu değildir.E) Doğruluk bireye ve topluma göre değişmemelidir.
- Cevap: D
5. “Dünya yuvarlaktır.” önermesi “Dünya” diye adlandırdığımız gezegenin yuvarlak olması hâlinde doğru, olmaması hâlinde ise yanlış değeri almaktadır. Buna karşılık “Dünya” kendi başına ne doğrudur ne yanlıştır; fakat o gerçek bir varlıktır. Buna göre, doğruluk ve gerçeklik ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Doğruluk bir değerdir.B) Gerçeklik bir tür var olma durumudur.C) Doğruluk, düşünceye bağlıdır.D) Gerçeklik, insan algısından bağımsızdır.E) Doğruluk, bilginin nesnesine uygunluğudur.
- Cevap: C
6. Doğruluk bilginin nesnesine uygunluğudur. Nesne soyut ya da somut olabilir. Uygunsa doğru, değilse yanlıştır. Gerçeklik ise bir tür var olma-olmama durumudur. “Kar beyazdır.” önermesinin doğruluğu, yağan karın gerçekte beyaz olup olmadığına bakmaktan geçer. Bu parçaya göre, doğruluğu gerçeklikten ayıran temel fark aşağıdakilerden hangisidir?
A) Farklı kaynaklardan edinilmesiB) Yöntemli olarak edinilmiş olmasıC) Dış dünyada gözlenebilir olmasıD) Bilginin nesnesine uygun olup olmadığı ile ilgilenmesiE) Nesnel ve denetlenebilir olması
- Cevap: D
10. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri (Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İngilizce) Sayfa 151 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok