10. Sınıf Fizik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 92
10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 92 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Fizik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 92
Düdüklü tencerede (Görsel 2.24) yüzeydeki basınç artırılarak sıvının daha yüksek sıcaklıklarda kaynaması sağlanır. Şekil 2.30’daki düdüklü tencereye ısı verildiğinde buharlaşan su, sıvı yüzeyinde yüksek basınç oluşturur. Basınç suyun kaynamasını zorlaştırır. Suyun sıcaklığı 100 oC’ye ulaştığında su kaynamaz. Şartlara göre suyun sıcaklığı 130 oC-150 oC seviyesine ulaştığında suyun kaynadığı görülür. Bu sayede yemeğin yüksek sıcaklıkta ve daha kısa sürede pişmesi sağlanır. Düdüklü tencerede kapağın altındaki gazın basıncı yüksek olduğundan gaz boşaltılmadan kapak açılmamalıdır. Aksi takdirde yüksek basıncın etkisiyle kapak fırlayarak çevresindekilere zarar verebilir.
2.1.2. Akışkanlarda Akış Sürati ile Akışkan Basıncı Arasındaki İlişki
Hareket hâlindeki akışkanların oluşturduğu basınç diğer basınç bilgilerinden farklıdır. Sıvı ve gazlar katılardan farklı olarak akışkan olan maddelerdir. Bu nedenle hareket hâlindeki gazların ve sıvıların oluşturduğu basınca akışkan basıncı denir.
Fırtınalı günlerde bina kapılarının sertçe kapanması, çatıların uçması, rüzgârlı ve yağmurlu havalarda kullanılan şemsiyenin ters dönmesi gibi olaylar akışkanların sürati ile basıncı arasında ilişki olduğunu gösterir mi? Bu sorunun cevabı Hollandalı bilim insanı Daniel Bernoulli’nin (Danyel Bernuli) ortaya koyduğu Bernoulli İlkesi’nde saklıdır.
“Bir boruda ya da kanalda akmakta olan akışkanın basıncı, durgun hâldeki basıncından küçüktür.” ifadesi Bernoulli İlkesi olarak tanımlanır.
Fırtınalı havalarda çatıların üzerinden ve duvarların yüzeyinden geçen havanın sürati artar. Bernoulli İlkesi’ne göre çatılara ve duvarların yüzeyine etki eden açık hava basıncı azalır (Şekil 2.31).Binaların içindeki durgun havanın basıncı, dışarıdaki açık havanın basıncından büyük olur.
Bunun sonucunda binaların kapı ve pencereleri sertçe kapanabilir. Çatı boşluğundaki hava basıncının dış basınçtan çok büyük olması durumunda ise çatılar uçabilir.
Şemsiye üzerinden geçen havanın süratinin artması şemsiye üzerindeki basıncın azalmasına sebep olur. Şemsiyenin iç tarafındaki hava basıncıyla üzerindeki basınç arasında bir fark oluştuğunda şemsiye ters döner (Görsel 2.25).
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 92 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.