10. Sınıf Fizik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 243
10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 243 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Fizik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 243
2. Adım: Cisim, merceğin 2F noktasındayken oluşan görüntünün yerini ve özelliklerini inceleyiniz.
3. Adım: Cisim, F ile 2F noktaları arasındayken oluşan görüntünün yerini ve özelliklerini inceleyiniz.
4. Adım: Cisim, F noktasındayken oluşan görüntünün yerini ve özelliklerini inceleyiniz.
Etkinliğin Sonuçlandırılması
Cisim, kalın kenarlı merceğe yaklaştıkça cismin görüntüsünün yeri ve özellikleri nasıl değişmektedir?
- Cevap: Cisim, kalın kenarlı merceğe yaklaştıkça görüntü daha büyük ve doğru yönde oluşur. Cisim 2F noktasına yaklaştıkça, görüntü boyutu da büyür ve doğru yönde yine oluşur. Cisim F ile 2F noktaları arasındayken, görüntü daha büyük olur ancak ters olarak oluşur. Cisim F noktasında olduğunda ise, görüntü sonsuzda oluşur ve ters olarak oluşur. Kalın kenarlı merceklerde, cisim merceğin odak noktasının önündeyse ters görüntü oluşurken, odak noktasının arkasındaysa doğru görüntü oluşur.
ARAŞTIRINIZ
Günlük hayatta kalın kenarlı merceklerin nerelerde ve ne tür amaçlar için kullanıldığını araştırınız. Araştırma sonucunu arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap:
Kenarlı mercekler, ince ve yuvarlak cam veya plastiklerdir. İki yüzeyi farklı kavisli olan bu mercekler, ışığın kırılmasını değiştirerek cisimleri büyütür veya küçültürler. Günlük hayatta birçok farklı amaç için kullanılabilirler.
İşte kenarlı merceklerin kullanıldığı bazı günlük hayat durumları:
Okuma: Kenarlı mercekler, küçük yazıları okumak için kullanılabilir. Gözlüklerde kullanılan mercekler de bu tür merceklerdir.
Fotoğrafçılık: Kameraların objektiflerinde kullanılan mercekler, ışığı odaklamak ve görüntüleri büyütmek için kullanılır.
Teleskoplar: Teleskoplar, kenarlı mercekler kullanarak uzak nesneleri büyütürler. Bu sayede astronomlar yıldızları ve diğer gökcisimlerini inceleyebilirler.
Mikroskoplar: Kenarlı mercekler, mikroskoplar gibi aletlerde kullanılır. Mikroskoplar, küçük nesneleri büyüterek incelemeye yararlar.
Cep telefonu kameraları: Cep telefonu kameralarının objektifleri de kenarlı merceklerdir. Bu mercekler, küçük bir alanda daha fazla detay yakalamak için kullanılır.
Saatler: Bazı saatlerde, saat yüzeyinin üzerindeki sayılar ve işaretler, kenarlı merceklerle büyütülür.
Basit deneyler: Okul laboratuvarlarında yapılan bazı basit deneylerde, kenarlı mercekler kullanılabilir. Örneğin, ışık demetlerini kırarak bir noktada odaklamak gibi.
Kenarlı mercekler, günlük hayatta birçok farklı amaç için kullanılabilirler. Yukarıdaki örnekler sadece birkaç örnek olup, kullanım alanları oldukça geniştir.
10. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 243 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.