10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 236
“10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 236 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 236
Kırılma olayında ortamların kırılma indislerinin oranı daima ışığın gelme ve kırılma açılarının sinüslerinin oranına eşittir. İlk kez Hollandalı fizikçi Willebrord Snell (Vilibort Sinel) tarafından deneysel olarak keşfedilen bu eşitlik Snell Yasası olarak bilinir. Snell Yasası’nın matematiksel modeli aşağıdaki gibidir.
n1 • sini = n2 • sinr
n1 : Işığın geldiği ortamın kırılma indisi n2 : Işığın geçtiği ortamın kırılma indisi i: Gelme açısı
r: Kırılma açısı
Gün doğumu ve gün batımında Güneş’in gerçek konumu aslında ufkun altındadır. Bunun nedeni güneş ışınlarının atmosferden geçerken kırılmaya uğramasıdır. Kırılmadan kaynaklanan süre farkı yaklaşık 2 dakikadır. Aynı süre gün doğumunda da geçerlidir. Bu nedenle şayet atmosfer olmasaydı gündüz süresi şu anki süreden 4 dakika daha kısa olurdu.
Kırıcılık indisleri n1, n2 ve n3 olan saydam ortamlarda tek renkli I ışının izlediği yol verilmiştir.
Gelen ve kırılan ışınların yüzeylerin normalleriyle yaptıkları açılar arasında p > a > 0 ilişkisi vardır.
Buna göre ortamların kırıcılık indisleri n1, n2 ve n3 arasındaki büyüklük ilişkisi nedir?
I ışını, n1 ortamından n2 ortamına geçerken yüzeyin normaline yaklaşmıştır. Bu durumda n1 < n2 olur.
Aynı I ışını n2 ortamından n3 ortamına geçerken ise yüzeyin normalinden uzaklaşmıştır. Bu durumda n2 > n3 olur.
I ışınının her iki şekilde de n2 ortamında yüzeyin normaliyle yaptığı açı 0’dır. Ancak ışının n2 ortamından n3 ortamına geçişte kırılma açısı p, n1 ortamındaki gelme açısı olan a’dan büyüktür. Bu durumda hem Snell Yasası’na hem de ışının ortamlar arasındaki geçişte tersinir olma durumuna göre n1 > n3 olur. Sonuç olarak ortamların kırıcılık indisleri arasında n2 > n1 > n3 ilişkisi bulunur.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 236 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.